Sat rezerviran za upite i inicijative gradskih vijećnika na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, vijećničkim je inicijativama za sanaciju dijela urušenog nasipa na šetnici Karma, kao i uređenje parkirališta kod Autobusnog kolodvora, otvorio dr. Maštrović.

Aktualnim satom, od kojega ćemo ovdje izdvojiti najzanimljivije dijelove, započela je jutros 6. sjednica Gradskog vijeća, na kojoj su, među ostalim točkama dnevnog reda, usvojeni i detaljni plan uređenja zona komunalnih građevina i uređaja Sinjoretovo te Urbanistički plan uređenja industrijske zone Barbarečine, kao i izmjene i dopune detaljnog plana uređenja bloka Starčevićeva- Kvaternikova.

Sat rezerviran za upite i inicijative gradskih vijećnika, vijećničkim je inicijativama za sanaciju dijela urušenog nasipa na šetnici Karma, kao i uređenje parkirališta kod Autobusnog kolodvora, otvorio dr. Maštrović. Dok je prva inicijativa prihvaćena, za drugu su stigla pojašnjenja kako je riječ o privatnom zemljištu kojemu namjena nije javni parking, no da Grad pokušava u istočnom dijelu kolodvora okrupniti neke privatne parcele na kojima bi se uredilo parkiralište. Do tada, preporučio je gradonačelnik, građanima stoji na raspolaganju parkirališni prostor Željezničkog kolodvora.

Vijećnicu Omerku Šarić zanimala je, pak, sudbina Makroekonomske studije Zadra koju je prije nekoliko godina za Grad Zadar izradio dr. Branimir Lokin. Odgovor je stigao od gradonačelnika Kolega koji je kazao da je prije 15-tak dana osobno razgovarao s izrađivačem Strategije kako bi zajedno oformili tijelo zaduženo za analizu do sada ostvarenog, kao i praćenje daljnjih radnji u ekonomskoj politici Grada te kako je navedena Strategija podloga i u slučaju izrade novoga GUP-a.

HNS-ovac Damir Mišlov inicirao je davanje prostora na korištenje Udruzi dragovoljnih darivatelja krvi «Kalelarga», dok je HDZ-oka Silvana Šoša svoje inicijative usmjerila održavanje semafora i bolju regulaciju prometa u četvrti Crvene kuće. Slične je primjedbe i inicijative, a odnose se na (ne)sinhroniziranost semafora imao i vijećnik Damir Kasap. Stručne službe grada Zadra, pojasnile su, međutim, kako će apelirati, i to po tko zna koji put, da nadležni porade na sinhronizaciji semafora, kao i na njihovom redovitom održavanju.

Na upit vijećnika Stanislava Antića o tijeku postupka otkupa zemljišta potrebnog za izgradnju spoja ceste Zadar-Nin s kožinskim Primorjem, odgovoreno je kako je Grad u završenoj fazi, no ostao je jedan neriješeni imovinsko-pravni problem za koji je pokrenut postupak izvlaštenja.

SDP-ov vijećnik Željko Mikin, apelirao je, pak, da se prilikom uređenja obalnog pojasa u Uvali Jazine razmotre sociološki, kulturni i ostali aspekti eventualnog preseljenja «škvera» kod ŠRC «Zubatac». Kako je kazao Živko Kolega, i osobno se potpuno zalaže da građanima nižeg socijalnog statusa, iz više razloga, ne samo socijalnog, mora biti osiguran pristup jednom ovakvom škveru. Zaključio je, međutim, kako bi on trebao izgledati puno uređenije, kao bitno manje loše utjecati na okoliš od postojećeg.

Na samom kraju sjednice, gradonačelnik je izvijestio javnost i vijećnike o izvršenju važnijih gradskih projekata do ožujka 2006. koje u skraćenim crtama možete pronaći na Građanskom Forumu.