26. obljetnica vojno-redarstvene operacije Maslenica
26. obljetnica vojno-redarstvene operacije Maslenica

Ovog tjedna obilježava se 26. obljetnica vojno-redarstvene operacije Maslenica - jedna od prvih velikih oslobodilačkih akcija Hrvatske vojske i policije. Uspjeh hrvatskih postrojbi u VRO Maslenica omogućio je ponovno cestovno povezivanje sjeverne i južne Hrvatske te je pokazana spremnost hrvatskih snaga za oslobađanje okupiranog teritorija.

U spomen na te povijesne dane u ponedjeljak je odana počast poginulim braniteljima pred Središnjim križem na Gradskom groblju, kod Spomen-obilježja 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi, a potom kod spomenika svim poginulim braniteljima u Domovinskom ratu u uvali Jazine nakon čega je održana misa za Domovinu u crkvi svetog Šime. U sklopu programa obilježavanja obljetnice VRO Maslenica predstavljene su knjige HMDCDR-a "Domovinski rat - pregled političke i diplomatske povijesti" te "Zadarsko zdravstvo i obrana Zadra u Domovinskom ratu 1991. godine".

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević zahvalio je braniteljima i suborcima na uspješno provedenoj operaciji i žrtvi koji su podnijeli za  Hrvatsku. Istaknuo je kako je VRO Maslenica bila ključna strateška prekretnica u Domovinskom ratu.

U nastavku obilježavanja 26. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica 93., 22. siječnja 2018. godine polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježju poginulim pripadnicima 3. gardijske brigade u Kašiću odana je počast poginulim braniteljima, ali i svima onima koji su sudjelovali u toj oslobodilačkoj operaciji. Treća gardijska brigada "Kune" došla je iz Slavonije u pomoć hrvatskim snagama koje su se odupirale protunapadu neprijateljskih postrojbi. U samo jednoj noći, s 1. na 2. veljače 1993. u području sela Kašića i okolice poginula su 23 pripadnika brodske 3. bojne Kobre. Položeni su vijenci i kod spomen-obilježja 4. Gardijske brigade kod Zelenog hrasta, u Islamu Latinskom. "Četvrta" je bila nositelj napadnog djelovanja u Akciji Maslenica te time pokazala neprijatelju što ga kasnije čeka u Bljesku i Oluji. Zatim su vijenci i svijeće položeni i kod spomenika poginulim pripadnicima HRM u Posedarju, a polaganje vijenaca i paljenje svijeća nastavljeno je na spomen-križu uz Maslenički most.

 

 

Vezane fotografije

26. obljetnica vojno-redarstvene operacije Maslenica 26. obljetnica vojno-redarstvene operacije Maslenica 26. obljetnica vojno-redarstvene operacije Maslenica 26. obljetnica vojno-redarstvene operacije Maslenica 26. obljetnica vojno-redarstvene operacije Maslenica