Održano predavanje dr. Irene Burić  "Zadovoljstvo poslom i profesionalni stres pomoćnika u nastavi"
Održano predavanje dr. Irene Burić "Zadovoljstvo poslom i profesionalni stres pomoćnika u nastavi"

Docentica dr. sc. Irena Burić s Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru održala je predavanje "Zadovoljstvo poslom i profesionalni stres pomoćnika u nastavi" u skolpu projekta "Škola puna mogućnosti". Prezentirala je rezultate istraživanja o razini stresa koje je provela s pomoćnicima u nastavi angažiranima na ovom projektu.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 45 pomoćnika u nastavi koje je Grad Zadar angažirao u svojim osnovnim školama, i ono što je posebno zanimljivo je da se rezultati ovog istraživanje kose sa takvim istraživanjima dostupnim u europskim bazama podataka. Pomoćnici u nastavi rade posao koji je srodan učiteljskom te  time čini  jednu od najstresnijih profesija, a još su dodatno u stalnom kontaktu s najzahtjevnijom skupinom učenika, onima s teškoćama u razvoju, pa je u većini dostupnih istraživanja kod njih otkrivena visoka razina stresa i nezadovoljstva poslom.
Ipak, istraživanje provedeno u Zadru dalo je drugačije rezultate. Pomoćnici su svoj posao ocijenili s prosječnom ocjenom 4,3, a razinu stresa s 2,7 (na skali od 1 do 5), što ukazuje na velik stupanj zadovoljstva. Istaknuto je da su potrebna neka poboljšanja, koja se prvenstveno odnose na bolju suradnju s roditeljima i učiteljima, bolje prihvaćanje u školskom kolektivu, potreba za stručnim usavršavanjem i razmjenom iskustava s kolegama i stručnjacima, te naposlijetku, bolji materijalni uvjeti.