Zadarske osnovne škole spremne za organizaciju nastave i početak nove školske godine u uvjetima koronakrize
Zadarske osnovne škole spremne za organizaciju nastave i početak nove školske godine u uvjetima koronakrize
Sastanak gradonačelnika i pročelnika s ravnateljima zadarskih osnovnih škola.

Nastava za sve školarce, kako je najavljeno iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, započinje u ponedjeljak, 7. rujna. Tim povodom, gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić i pročelnik UO za odgoj i školstvo, Joso Nekić sa suradnicima, održali su sastanak s ravnateljicama i ravnateljima zadarskih osnovnih škola. Na sastanku se razgovaralo o organizaciji nastave u skladu s mjerama koje je predstavilo resorno ministarstvo, a koje su donesene u dogovoru sa svim dionicima u sustavu ( Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021.).

Bilo je riječi o on-line i smjenskoj nastavi, produženom boravku, nošenju maski, vođenju evidencije, prilagodbi prostora novonastaloj situaciji i drugim segmentima obrazovnog procesa. Ravnatelji su potvrdili kako su spremni za sve izazove koje donosi ova školska godina. Osvrnuli su se na iznesene mjere i obrazložili na koje će načine organizirati sigurno odvijanje nastavnog procesa u uvjetima COVID-19 pandemije i u skladu s Uputama, a kako bi se spriječilo širenje virusa među djecom i djelatnicima škola.

- Osnivač, Grad Zadar, na raspolaganju vam je za svaku potporu i pomoć sukladno financijskim mogućnostima gradskog proračuna, poručio je ravnateljima gradonačelnik Dukić i izrazio uvjerenje da će ravnatelji zajedno s nastavnicima roditeljima i djecom, bez obzira na specifičnosti svake pojedine škole, različitom broju učenika i prostornim mogućnostima, uz pravovremenu organizaciju i poštivanje svih uputa, uspješno prevladati izazove današnjih specifičnih uvjeta rada, života i obrazovanja.

 - Iznimno nam je važno da zbog cjelokupne situacije, niti jedan učenik ne bude uskraćen u pravu na obrazovanje i stjecanju novih znanja i vještina, poručio je gradonačelnik Dukić.

Pročelnik Nekić posebno je apostrofirao područja higijene, osiguranja dovoljnog prostora za održavanje distance, organizaciju i izvođenje nastavnog procesa u novim uvjetima te u situaciji pojave zaraze.

 - Bit ćemo u stalnom kontaktu s vama i pratit ćemo razvoj situacije budući nam je svima zajednički cilj da sve funkcionira bez većih problema, zaključio je pročelnik Nekić.

Na sastanku je naglašeno kako će o rasporedu i stanici dolaska učenika u škole roditelji i djeca biti pravovremeno obaviješteni. Također, kako je najavljeno, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, do kraja će tjedna izdati dokument kojim će se dodatno pojasniti i razraditi, implementacija donesenih mjera, dati upute za roditelje i slično.

Zadržani svi dosadašnji standardi obrazovanja

Istovremeno, u zadarskim osnovnim školama zadržani su svi dosada postignuti standardi obrazovanja. S obzirom da je ministarstvo preuzelo na sebe nabavku školskih udžbenika, Grad Zadar i ove će, kao i protekle školske godine, u cjelokupnom iznosu financirati nabavku drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih škola. Pa će tako oko 7000 osnovaca dobiti radne bilježnice, te geografski atlas za učenike 5.razreda, prvoga dana nastavne godine. Također su i za projekt „Pomoćnici u nastavi u osnovnim školama Grada Zadra“ osigurana sredstva u gradskom proračunu te se projekt nastavlja i ove školske godine. U tu svrhu raspisan je javni poziv za 90 pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama te će svako dijete s teškoćama imati svojeg pomoćnika i ove godine.

Usprkos korona krizi, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku nastavlja s projektom „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva“ čiji su korisnici bile zadarske osnovne škole. Lani je tako 1000 učenika primilo  174 tisuće obroka, a ukupna vrijednost projekta iznosila je gotovo milijun kuna. Ovaj program čini dodanu vrijednost postojećim nacionalnim programima prehrane i širi obuhvat djece. Sredstva za Mrežu prehrane učenika osnovnih škola Grada Zadra osigurana su iz Europskog socijalnog fonda, a Grad Zadar će kao i lani, bez obzira na ishod projekta, za ovu namjenu osigurati sredstva u proračunu.

Valja istaknuti kako i ostali programi u obrazovanju neće stati, već će se prilagoditi novonastaloj situaciji pa se tako nastavljaju produženi boravak, centri izvrsnosti, rano učenje stranog jezika (od prvog razreda), program potpore stručnim službama osnovnih škola Grada Zadra (dodatni logoped) te program predškole na otocima Veli Iž i Silba.

Vezane fotografije

Zadarske osnovne škole spremne za organizaciju nastave i početak nove školske godine u uvjetima koronakrize Zadarske osnovne škole spremne za organizaciju nastave i početak nove školske godine u uvjetima koronakrize