Nakon 20 godina povratak Gradske knjižnice na Poluotok u Providurovu palaču
Nakon 20 godina povratak Gradske knjižnice na Poluotok u Providurovu palaču
Gradonačelnik Dukić čestitao zadarskim knjižničarima njihov dan.

Povodom Dana hrvatskih knjižnica, koji se svake godine obilježava 11. studenog, gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić sa suradnicima, pročelnikom UO za odgoj i školstvo, Josom Nekićem i pročelnicom UO za kultur i šport, Dinom Bušić, upiličio je primanje za zadarske knjižničare, predstavnike školskih knjižnica, Gradske i Zanstvene knjižnice te Društva knjižničara Zadar.

- Ovim susretom želimo istaknuti važnost naših, zadarskih knjižnica, ali i svim knjižničarima zahvaliti na predanom radu i razvoju knjižničke djelatnosti, uvodno je kazao gradonačelnik Dukić i nastavio:

- Ono što nas sve zajedno mora veseliti je broj korisnika knjižnica u Zadru koje su tradicionalno mjesto stjecanja i razmjene znanja, ali i središte različitih kulturnih i javnih okupljanja, mjesta druženja i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena. Moram pohvaliti sustave digitalizacije naših knjižnica i stalnu obnovu fonda knjižne građe. Iako je internet uistinu svemoguć, knjiga je nenadmašna, istaknuo je gradonačelnik Dukić.

Grad Zadar je  u razdoblju od 2016. godine do 2020. godine uložio 720.000,00 kn u knjižnice osnovnih škola kojima je osnivač, a posebno u nabavu i obnovu knjižnog fonda. U novom Centru za mlade Gradska knjižnica dobit će dodatnih 1000 m2 koji će biti namijenjen mladima. Prostor obnovljen kroz EU projekt, u 2021. Grad Zadar opremit će vlastitim sredstvima.

- Iduće godine knjižnica se nakon 20 godina vraća i na Poluotok. U prostoru Providurove palače u prizemlju bit će oformljen odjel Gradske knjižnice čiji će knjižni fundus biti orijentiran na baštinu i kulturu grada. Imamo zajedno razloga za zadovoljstvo i nadam se uspješnoj suradnji i ubuduće na korist svih Zadrana, poručio je gradonačelnik Dukić čestitavši knjižničarima njihov dan.

U ime knjižničarske zajednice obratila se ravnateljica Gradske knjižnice, Doroteja Kamber-Kontić koja je istaknula da su posljednjih desetljeća knjižnice u Zadru doživjele preokret, a zadarski knjižničari postali prepozantljivost zadarske sredine.

- U posebno izazovnim vremenima naše današnjice, prilagođavamo se digitalnom svijetu, promoviranom nove tehnologije, nove načine pristupa znanju, promičemo pismenost i čitanje u svim oblicima među kojima klasična, papirnata forma i dalje ima vrlo važnu ulogu. Kao što su naši prethodnici kroz povijest stvarali djela u različitim materijalima i oblicima, na knjižničarima je pronalaženje rješenja kako u okruženju razvoja tehnologije osigurati znanje i ponuditi provjerene i pouzdane infromacije svim korisnicima, zaključila je ravnateljica Kamber-Kontić zahvalivši gradonačelniku i Gradu Zadru na podršci.

Dan hrvatskih knjižnica obilježava se na dan donošenja prvoga hrvatskog zakona o knjižnicama radi stvaranja bolje vidljivosti knjižnica i upoznavanja javnosti s poslanjem i ulogom knjižnica u informiranju, obrazovanju i kulturi pojedinaca i zajednice u cjelini.

Vezane fotografije

Nakon 20 godina povratak Gradske knjižnice na Poluotok u Providurovu palaču Nakon 20 godina povratak Gradske knjižnice na Poluotok u Providurovu palaču Nakon 20 godina povratak Gradske knjižnice na Poluotok u Providurovu palaču Nakon 20 godina povratak Gradske knjižnice na Poluotok u Providurovu palaču Nakon 20 godina povratak Gradske knjižnice na Poluotok u Providurovu palaču Nakon 20 godina povratak Gradske knjižnice na Poluotok u Providurovu palaču Nakon 20 godina povratak Gradske knjižnice na Poluotok u Providurovu palaču Nakon 20 godina povratak Gradske knjižnice na Poluotok u Providurovu palaču Nakon 20 godina povratak Gradske knjižnice na Poluotok u Providurovu palaču