Sastanak Upravnog odbora Hrvatske udruge povijesnih gradova
Sastanak Upravnog odbora Hrvatske udruge povijesnih gradova
Sastanak Upravnog odbora Hrvatske udruge povijesnih gradova u sklopu održavanja Međunarodne konferencije „Kulturna ruta – destinacija Napoleon“.

Orebić, 21. listopada 2016

Prošlog vikenda u Orebiću je održana Međunarodna konferencija „ Kulturna ruta – destinacija Napoleon“, koja je privukla preko 120 stranih sudionika iz 13 zemalja Europe, među kojima i gradonačelnike europskih i hrvatskih gradova, predstavnike obrazovnih i kulturnih institucija, turističkih organizacija te razvojnih agencija i mnoge druge.

Organizatori konferencije i popratnih događanja su, uz Europsku federaciju napoleonskih gradova (EFCN), Hrvatska udruga za turističke i kulturne rute „Tur Kultur“  čija je predsjednica Dubravka Davidović ujedno i koordinatorica EFCN-a za Hrvatsku,  te Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“. U ime Europske federacije napoleonskih gradova skup je pozdravio njen predsjednik Charles Bonaparte i izrazio zadovoljstvo što je od nedavno i Hrvatska član ove mreže gradova. Inače, Europska kulturna ruta „Destinacija Napoleon“ prošle je godine certificirana od Europskog instituta za kulturne rute koji djeluje u okviru Vijeća Europe. Cilj ovih događanja je aktivirati kulturno-turističku rutu u Republici Hrvatskoj te pokrenuti i implementirati što više turističkih subjekata i projekata kulturne (materijalne i nematerijalne) baštine s područja bogatih napoleonskom poviješću.

Jedan od partnera konferencije bila je i Hrvatska udruga povijesnih gradova (HUPG), čiji je član i Grad Zadar od njenog osnutka. Predsjednik HUPG-a i načelnik Općine Klis, Jakov Vetma bio je pozvan da kao jedan od govornika na Međunarodnoj konferenciji ukaže na moguću povezanost  ovog projekta s programom i projektima na kojima rade članice Hrvatske udruge povijesnih gradova, koje obiluju povijesnim i kulturnim bogatstvom. U sklopu konferencije održan je sastanak Upravnog odbora HUPG-a na kojem su razmotrene dosadašnje aktivnosti i predložene nove za 2017. godinu. Posebno je istaknuta važnost sudjelovanja na konferencijama kao što je upravo i ova u Orebiću, gdje se može programe kulturnog turizma preslikati na članice udruge i time poboljšati ukupnu turističku ponudu naših povijesnih gradova, te bitno produžiti sezonu, što je jedan od ciljeva udruge.

U ime Grada Zadra na sastancima je sudjelovala voditeljica Odsjeka za međunarodnu suradnju, mr. sc. Anita Gržan Martinović.

photo: © G.I. Tepeš

Vezane fotografije

Sastanak Upravnog odbora Hrvatske udruge povijesnih gradova