Zadar dobio sustav javnih bicikala
Zadar dobio sustav javnih bicikala

Grad Zadar najveći je grad u Dalmaciji koji uvodi do sada najmoderniji sustav javnih bicikala. Zadar je čak sedmi u Hrvatskoj u društvu više od 100 nextbike gradova svijeta koji će svojim građanima i turistima ponuditi cjenovno najpovoljniji i najzeleniji oblik prijevoza. Uz gradonačelnika Grada Zadra, g. Božidara Kalmetu, zamjenika gradonačelnika Ivicu Vlakića i njihove suradnike, u vožnji biciklima uživali su Ana Colić, aktualna Miss Zadra i Zadarske županije. Sustav bicikala isprobao je i ministar turizma, Anton Kliman.

 Svi korisnici koji se registriraju u Zadru, za samo 79 kuna godišnje članarine sustave javnih bicikala mogu koristiti u 7 gradova u Hrvatskoj i više od 100 gradova u svijetu! Osim Zadra, Šibenika i Makarske u Dalmaciji, sustav već uspješno funkcionira u Gospiću, Karlovcu, Slavonskom Brodu i Zagrebu. Prijavom do 31. svibnja, korisnici dobivaju još jednu pretplatu potpuno besplatno!
Nextbike bicikli u Zadru dostupni su na četiri lokacije: Poluotok, Borik (Puntamika), Autobusni kolodvor i Bili Brig. Stanice su u potpunosti samoodržive, napajaju se putem solarnih panela, a njihovo postavljanje je brzo i jednostavno te će se stoga moći naknadno premještati ovisno o potrebama korisnika.

Riječ je o projektu koji je  u potpunosti u skladu s direktivama Europske unije te s vizijom i planovima gradske uprave Grada Zadra vezanim uz održivi razvoj. Financijska sredstava za realizaciju ovog pilot projekta dali su Grad Zadar i generalni pokrovitelj projekta Raiffeisenbank Austria d.d.

 
Što su to javni bicikli?
Javni bicikli dopuna su javnom gradskom prijevozu i znatno pomažu u smanjenju prometnih gužvi, rješavanju problema parkiranja u užem gradskom središtu, doprinose zaštiti okoliša, obogaćuju turističku ponudu, pozicioniraju grad kao poželjnu cikloturističku destinaciju i općenito utječu na poboljšanje kvalitete života u gradu. Znatno štede novac građana u gradskom prijevozu, a pritom bicikliranje ima izuzetno pozitivan učinak na zdravlje. Primjeri dobre prakse u brojnim europskim gradovima pokazuju da se ovakvi inovativni sustavi odlično uklapaju u vizure grada. Svi bicikli opremljeni su tehnologijom za praćenje bicikala u realnom vremenu, automatskim Shimano mjenjačem s 3 brzine, prednjim i stražnjim svjetlima, košaricom za prijevoz stvari, prednjom ručnom i stražnjom torpedo kočnicom i drugim elementima sigurnosti na cesti. Bicikli su izuzetno robusni i otporni na sve vremenske uvjete.

 Način korištenja
Kako biste unajmili bicikl, bit će potrebno obaviti jednostavnu i brzu registraciju u sustav preko web stranice www.nextbike.hr, ekrana osjetljivog na dodir na stanici s biciklima ili preko mobilne aplikacije „nextbike“. Za sva pitanja na raspolaganju će biti pozivni centar 01 777 6534 svaki radni dan od 06:00 do 22:00 sata te vikendom i blagdanom od 08:00 do 20:00 sati. Plaćanje je moguće putem kreditne kartice, Visa Electron debitne kartice, internet bankarstva ili sms-om. Uplatom aktivirate svoj nextbike korisnički račun što će vas stajati svega 79 kuna! Taj iznos ostaje na vašem korisničkom računu kao „kredit“ za unajmljivanje bicikala pri čemu je prvih 30 minuta besplatno svaki dan, a ukoliko dnevno prelazite tih 30 minuta, svaki sljedeći sat račun se umanjuje za 8 kuna po satu. U svim gradovima u Hrvatskoj i svijetu već se u praksi pokazalo kako takvi i slični tarifni modeli osiguravaju cjenovno najpovoljnije rješenje za sve one koji prepoznaju dobrobiti ovakvog načina gradskog prijevoza.
U slučaju kvara osigurana je i redovna servisna služba koja će ujedno brinuti i o optimalnoj raspodjeli bicikala na sve 4 stanice sistemom pravovremene redistribucije bicikala s one stanice na kojoj postoji višak bicikala na druge stanice gdje ih u tom trenutku nedostaje.

 

Vezane fotografije

Zadar dobio sustav javnih bicikala Zadar dobio sustav javnih bicikala Zadar dobio sustav javnih bicikala Zadar dobio sustav javnih bicikala Zadar dobio sustav javnih bicikala Zadar dobio sustav javnih bicikala Zadar dobio sustav javnih bicikala Zadar dobio sustav javnih bicikala Zadar dobio sustav javnih bicikala Zadar dobio sustav javnih bicikala Zadar dobio sustav javnih bicikala