Obilježavanje Dana grada Zadra, financiranje izgradnje OŠ na Bokanjcu, sufinanciranje izgradnje studentske menze i doma....
Obilježavanje Dana grada Zadra, financiranje izgradnje OŠ na Bokanjcu, sufinanciranje izgradnje studentske menze i doma....
Javni kolegij gradonačelnika Grada Zadra.

Program obilježavanja Dana grada i blagdana sv. Krševana

-Ušli smo u studeni, mjesec u kojemu obilježavamo blagdan Svetog Krševana i Dan grada Zadra. A obilježavamo ga kao i uvijek brojnim svečanostima i bogatim programom s, ove godine, više od 50 različitih događaja i manifestacija, istaknuo je gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić na početku današnjeg javnog kolegija s pročelnicima najavivši raznolik program kojega su kreirali brojni Zadrani  okupljeni u kulturne udruge i sportske klubove, ali i gradske škole, Sveučilište i druge ustanove. Program započinje 12.studenog i traje do 2. prosinca.

Središnji događaj, kao i svake godine, je dodjela javnih priznanja Zadrankama i Zadranima na svečanoj sjednici Gradskog vijeća koja će se održati u petak, 22. studenog, u Hrvatskom narodnom kazalištu od 11 sati. U katedrali u 20 sati počinje svečani koncert Zbora Hrvatske televizije koji će izvesti Misu Dalmaticu skladatelja i dirigenta Franza von Suppea.

-Nakon koncerta u katedrali, na Trgu Petra Zoranića počet će koncert Prljavog kazališta čime otvaramo još jednu sezonu manifestacije „Advent u Zadru“. Želim pozvati sve naše sugrađane da provedu ugodno vrijeme u, vjerujem, zanimljivom programu kroz idućih mjesec dana, istaknuo je u pozivu gradonačelnik Dukić.

Cjelokupni program dostupan je na službenim stranicama Grada Zadra (http://www.grad-zadar.hr/vijest/opce-vijesti-28/program-obiljezavanja-dana-grada-zadra-2019-5547.html), plakatima i programskim brošurama.

Grad Zadar pravomoćno dobio sudski spor u slučaju pristupne ceste u Diklu 

Pročelnik Tomislav Korona izvijestio je javnost da je Grad Zadar pravomoćno dobio sudski spor s obitelji Milinković oko pristupne ceste u Diklu (Ulica Dragutina Domjanića). 

-Županijski sud u Slavonskom Brodu , 17.listopada donio je presudu na način da je preinačio prvostupanjsku presudu čime je Gradu Zadru utvrđeno pravo vlasništva kako je i zatraženo. 20.studenog presuda će biti ovršna te će Grad Zadar poduzeti sve pravne radnje uknjiždbe u svrhu prava vlasništva i vratiti cestu u prvobitno stanje. Također, poduzet ćemo i sve pravne radnje radi naknade štete koju je Grad pretrpio zbog te situacije, istaknuo je pročelnik. Gradonačelnik Dukić je najavio kako će tom cestom proći i kanalizacija.

Polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2019.

Uoči skorašnje sjednice Gradskog vijeća, gradonačelnik Dukić podsjetio je na obavezu podnošenja izvješća izvršenja proračuna.

-Ukupni prihodi i primici gradskog proračuna od siječnja do konca lipnja iznosili su nešto više od 210 milijuna kuna, a rashodi su bili 17 i pol milijuna manji. Također, višak prihoda nad rashodima, i to u iznosu od milijun i pol kuna ostvarili su ukupno i svi proračunski korisnici. Dakle, dinamika ovogodišnjeg proračuna je u skladu s našim predviđanjima, pa vjerujem kako ćemo ovu godinu zaključiti prema planiranom i stabilno, kazao je Dukić, dok je detaljnije informacije o proračunu, po najvažnijim stavkama iznio pročelnik Ivan Mijolović.

Prijedlog Odluke o dugoročnom zaduživanju Grada Zadra za financiranje nove osnovne škole na Bokanjcu

Gradonačelnik Dukić najavio je i sutrašnje polaganje kamena temeljca i obilježavanje početka izgradnje nove osnovne škole na Bokanjcu.

-Kao što ste upoznati, radovi na pripremi terena za gradnju nove zadarske osnovne škole u Mjesnom odboru Novi Bokanjac krenuli su prije par tjedana i danas je sve spremno za početak građevinskih radova. Mogu sada najaviti – sutra polažemo kamen temeljac za novu gradsku osnovnu školu. Nova škola u kojoj početak nastave očekujemo u školskoj godini 2020./21. imat će 8 razrednih odjeljenja, športsku dvoranu i moći će je pohađati 500 učenika. Početkom rada škole rasteretit će se odvijanje nastave u OŠ Šimuna Kožičića Benje i OŠ Bartola Kašića s Područnom školom Bokanjac koja je organizirana u tri smjene.

Gradonačelnik je objasnio da će iduća godina biti financijski zahtjevna jer počinje ili završava realizacija čitavog niza kapitalnih projekata.

-Samo udio sufinanciranja Grada Zadra za ugovorene EU projekte, među kojima su bedemi, Providurova palača i Centar za mlade ukupno iznosi 20 milijuna kuna. Tu dileme nema, rokovi za dovršetak svih tih projekata jasno su definirani, novci iz EU fondova moraju se potrošiti sukladno tim rokovima, a time i novci koji predstavljaju udio Grada Zadra. Za Centar za gospodarenje otpadom Biljane Donje u idućem proračunu moramo izdvojiti još 12 milijuna. Tu je još Centar Mocire, Novo gradsko groblje, infrastruktura za gospodarsku zonu, projekt rekonstrukcije Tuđmanove ulice. Osim toga, vidjet ćete i kroz jednu od sljedećih točaka, tu je i financijska pomoć Sveučilištu za izgradnju Kampusa sa studentskim smještajnim kapacitetima i restoranom.

U tom kontekstu na Gradsko vijeće ide i Prijedlog Odluke o dugoročnom zaduživanju Grada Zadra za financiranje nove osnovne škole na Bokanjcu. Pročelnik Mijolović je kazao da je najpovoljniju ponudu za kredit podnijela Zagrebačka banka kod koje bi Grad Zadar uzeo kredit od 24 milijuna kuna, što je polovica potrebnih sredstava za izgradnju škole, a preostalih 24 će osigurati Zadarska nadbiskupija.

-Taj bi kredit, čiji troškovi iznose 323.624 kune, trebao biti vraćen u tri godine, prethodno bi svoju suglasnost za uzimanje kredita trebalo dati Ministarstvo financija, a odobriti Gradsko vijeće.

Pročelnik Joso Nekić je istaknuo kako je Grad Zadar, uz Dubrovnik, jedini grad u Hrvatskoj koji gradi novu osnovnu školu iz vlastitih sredstava , zajedno s nadbiskupijom, bez pomoći središnje države.

Gradimo kulturu - predstavljanje Strategije razvoja kulture grada Zadra u prosincu 

Budući da je izrada Strategije razvoja kulture grada Zadra pri kraju, pročelnica Dina Bušić ukratko je izvijestila o dosad učinjenom.

-Ovog proljeća pokrenuta je izrada Strategije razvoja kulture Grada Zadra 2020. – 2026. kroz analizu i ocjenu stanja. Kroz proteklo razdoblje, na naše zadovoljstvo, u proces rada na tom dokumentu uključio se veliki broj djelatnika i sudionika s različitih područja kulture. Organizirane su radne skupine, održane radionice i kao što vidimo, izrada strategije se približava kraju, a slijedi nam novi početak uz slogan „Gradimo kulturu“, istaknula je Bušić i najavila predstavljanje strategije na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća u prosincu.

6,2 milijuna kuna u proračunu za projekt studentskog smještaja i prehranu u Novom kampusu Sveučilišta u Zadru

Po provedenom postupku javne nabave za izvođenje potrebnih radova izgradnje objekta studentskog smještaja i restorana u Novom kampusu Sveučilišta u Zadru, sredstvima EU i Ministarstva znanosti i obrazovanja, izabrana je ponuda koja premašuje procijenjenu vrijednost za 6 milijuna kuna te tih 6 milijuna trenutno nedostaje.

-Kako je za potpis ugovora za izvođenje radova potrebno imati osigurana sredstva u cijelosti, ugovor s izvođačem Sveučilište ne može potpisati budući nema jamstvo Ministarstva za dodatno sufinanciranje u navedenom iznosu. U toj situaciji  rektorica Vican zatražila je od Grada pomoć u osiguranju nedostajućih sredstava. Krajnji rok za potpisivanje ugovora s izvođačem radova, sukladno postupku javne nabave, istječe 15. studenog. Vremena je malo i zato na ovaj način želimo žurno reagirati jer ne želimo da ovaj prevrijedni projekt bude zaustavljen ili ne daj Bože – propadne. Ipak, očekujemo kako će ministarstvo prepoznati vrijednost projekta i osigurati cjelovit iznos potreban za sufinanciranje, objasnio je gradonačelnik Dukić zbog čega će na Gradsko vijeće ići Prijedlog odluke o sufinanciranju troškova gradnje u provedbi projekta „Studentski smještaj i prehrana u Novom kampusu Sveučilišta u Zadru“ u iznosu od 6,2 milijuna kuna uz uvjerenje kako će ovaj prijedlog Gradsko vijeće jednoglasno prihvatiti.