Međunarodni seminar i radionica na temu „Mreže javnog prijevoza i fleksibilizacija“
Međunarodni seminar i radionica na temu „Mreže javnog prijevoza i fleksibilizacija“
16. svibnja 2018. godine u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru s početkom u 9 sati.

Grad Zadar, u svojstvu projektnog Partnera, sudjeluje u provedbi projekta OPTITRANS – „Optimisation of Public Transport Policies for Green Mobility“, sufinanciran iz Programa Interreg Europa.

Cilj projekta je ojačati prometnu strategiju gradova kroz razmjenu iskustava dobre prakse iz zemalja partnerskih organizacija koji sudjeluju na projektu. Kroz projekt se unaprjeđuju postojeće prometne politike gradova i uz pomoć EU partnera predlažu novi modeli i nova inovativnija rješenja u upravljanju prometnim sustavom grada.  Fokus projekta je smanjiti emisiju ugljičnog monoksida na način da se poboljša javni prijevoz kako bi se smanjio broj automobila u centrima gradova. Provedba projekta podjeljena je u dvije faze. Kroz prvu fazu, koja traje 36 mjeseci, u sklopu projekta izradit će se Početna studija i Akcijski Plan za javni prijevoz. Drugom fazom koja će trajati 24 mjeseca, svaki projektni partner osigurati će implementaciju Akcijskog Plana za javni prijevoz.

Grad Zadar, u sklopu projektnih aktivnosti, 16. svibnja 2018. godine u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru s početkom u 9 sati, organizira međunarodni seminar i radionicu pod nazivom „Mreže javnog prijevoza i fleksibilizacija“ na kojoj će sudjelovati predstavnici svih 7 projektnih partnera i njihovih dionika. Pored Grada Zadra, ostali predstavnici projektnih partnera dolaze iz Njemačke, Rumunjske, Estonije, Grčke, Italije i Španjolske.

Ovom radionicom će projektni partneri i njihovi dionici imati priliku razmjeniti iskustva i sudjelovati u raspravama vezanim za temu unaprjeđenja sustava javnog prijevoza i sustava prijevoza na zahtjev, tzv. transport on demand. Prijevoz na zahtjev podrazumjeva taxi usluge, prilagođene mreže javnog prijevoza, car sharing usluge, park and ride sustav (kombinacija javnog i osobnog prijevoza) itd.

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da prisustvuju seminaru i radionici, informiraju se o novim mogućnostima u javnom prijevozu i unaprjeđenju istog kroz rasprave o dobrim praksama u Europskim zemljama.