Gradonačelnik predstavio Prijedlog proračuna za 2015. godinu
Gradonačelnik predstavio Prijedlog proračuna za 2015. godinu

Na današnjoj sjednici Kolegija, gradonačelnik Božidar Kalmeta predstavio je Prijedlog proračuna Grada Zadra za 2015. godinu. - Usprkos tome što nam je država zbog izmjena Zakona o porezu na dohodak i Zakona o financiranju lokalne samouprave uzela 30 milijuna kuna izvornih prihoda, Grad Zadar zadržat će sve dosadašnje postignute standarde, naglasio je gradonačelnik.

Prijedlog proračuna Grada Zadra za 2015. iznosi ukupno 378 milijuna kuna i za 10 je milijuna kuna manji nego za 2014. godinu. 

- U okviru mjera štednje predlažemo smanjenje plaća djelatnicima gradske uprave i drugim korisnicima gradskog proračuna za 3%, dužnosnicima za 5%, smanjenje vječničkih i nakada članovima Nadzornih odbora i Upravnih vijeća za 50%. Također, prirez će se s 10 povećati na 12% ali samo u 2015. godini, dok će se u 2016. prirez opet vratit na 10% jer će 2016. kreditne obveze Grada biti manje, obrazložio je gradonačelnik. 

- Nećemo podizati cijenu komunalne naknade kao što su radili neki drugi gradovi. Prema našim izračunima to bi bilo značajno opterećenje za gospodarstvenike, obrtnike i građane. Mnogi građani imaju velike površine, a nemaju novca. Također, cijene komunalnih usluga, vrtića ili javnog prijevoza ostat će iste. Zadržat ćemo sve dosegnute standarde koje smo i dosada financirali u kulturi, socijali, komunalnom održavanju, podijelit ćemo uskrsnice, sufinancirat ćemo udžbenike, a neke će proračunske stavke biti i veće. Tako će na primjer UO za socijalnu skrb biti na raspolaganju 20 % sredstava više nego ove godine dok će nedavno ustrojeni Odjel za EU fondove dobiti i sedam do osam puta više novca, nastavio je Kalmeta.

- Povećanje prireza predstavlja socijalno opterećivanje građana jer će oni s višim primanjima platiti više. Oni koji imaju bruto plaću 4.000 kuna izdvojit će mjesečno dodatnih 1,6 kuna, oni s 5.000 bruto izdvojit će 3,36 kuna, oni s 10.000 bruto plaće izdvojit će 21,28 kuna dok će građani s 15.000 kuna bruto plaće izdvajati 41,28 kuna više nego dosada.

- Povećanjem prireza za dva posto gradski će proračun dobiti novih 4,5 milijuna kuna, dok se od povećanja poreza na kuće za odmor s 12 na 15 kuna po kvadratu očekuje dodatni prihod od 400-500.000 kuna, navela je pročelnica za financije Grozdana Perić.

- Radi se o minimalnim opterećenjima kakve nije proveo niti jedan grad u Hrvatskoj, a da je pri tom zadržao proračun koji ne ruši postignute standarde i ujedno omogućuje daljnji razvoj grada, zaključio je gradonačelnik Kalmeta.