Potvrđena nezakonitost proračuna
Potvrđena nezakonitost proračuna
Odlukom Ministarstva financija od 26. siječnja ove godine utvrđena je neusklađenost Proračuna Grada Zadra za 2024. godinu sa Zakonom o proračunu.

Odlukom Ministarstva financija od 26. siječnja ove godine utvrđena je neusklađenost Proračuna Grada Zadra za 2024. godinu sa Zakonom o proračunu. Time je i potvrđena Odluka o obustavi od primjene općeg akta predstavničkog tijela koju je donio gradonačelnik Grada Zadra. Predmetnu odluku o obustavi Proračuna Ministarstvo financija ocijenilo je osnovanom.

Ova odluka ministarstva bila je tema je današnje konferencije za  medije  gradonačelnika Branka Dukića:  

Dobili smo jutros odluku Ministarstva financija kojom je i službeno utvrđena neusklađenost Proračuna Grada Zadra za 2024. godinu sa Zakonom o proračunu. Time je i potvrđena moja Odluka o obustavi.

Najgore je ponavljati istu vlastitu grešku. To je neprihvatljivo i uvijek sa dodatnim štetnim posljedicama. Za drugu istu grešku nema opravdanja! 

A većina u Gradskom vijeću koju su činili SDP, nezavisna lista Enija Meštrovića i Akcije mladih je upravo to napravila drugu godinu za redom. 

A ja ću vam još jednom ponoviti što sam sve napravio kako bi izbjegli ovu situaciju u koju su nas doveli.

Nakon što su im izvršeni svi njihovi proračunski prijedlozi i amandmani za prethodnu godinu koje je bilo moguće izvršiti, predložio sam im donošenje sljedećeg zajedničkog proračuna. Neki su se odazvali, a neki niti to. Oni koji su se odazvali su se brzo i predomislili i odustali.

Onda smo, uz velike napore, uspjeli osigurati zakonite izvore financiranja za nabacane amandmane pa su se i oko njih predomislili.

I kad su trebali donijeti odluku o zakonitom proračunu su se još jednom predomislili.

Zadnja su im obrazloženja nedonošenja proračuna bili grafit i prostorni plan. A to se ne uvrštava u proračun!

Ako misle da je njihova obveza doći na sjednicu i donositi odluke bez odgovornosti i mimo zakona, u krivu su. Ako misle da je njihovo vijećničko pravo ne sudjelovati u radu, neka ga koriste. Ali moraju biti svjesni posljedica svog ležanja na kauču. Jer ovaj proračun ne pripada meni niti gradskoj upravi, ovo je proračun građana Zadra! 

Ima li još netko u ovom gradu tko vjeruje njihovim tvrdnjama kako se s blokiranim proračunom neće dogoditi ništa loše! Tko uopće od njih samih vjeruje u takve tvrdnje?

Posljedice njihovog nečinjenja će biti višegodišnje. Bez zakonitog proračuna održavat ćemo javne funkcije, pozavršavati započete projekte i zbrajati dugoročne štete. A one se broje u desecima milijuna eura – od već osiguranih 10 milijuna eura za nove vrtiće do 43 ugovorena milijuna za projekte iz nove ITU omotnice. 

Da ne spominjem nemogućnost stabilnog provođenja postupaka financiranja udruga u sportu i kulturi, socijalnoj skrbi i zdravstvu; uređenja javnih prostora; izgradnje infrastrukture. Smanjit će se javne investicije, to preliti na realni sektor. Najgore, kad završimo započeto, nećemo imati nove spremne projekte još bar godinu dana.

Ako ne čuju mene, sigurno će čuti građane o posljedicama ovakvog njihovog političkog rada. 

To je ekipa koja ne govori ništa o razvojnim politikama, socijalnim i gospodarskim programima, komunalnim projektima. Ne govore ništa o budućnosti i razvoju Zadra.

U jednoj rečenici, to je ekipa koja svim svojim srcem Zadru želi recesiju, destrukciju i blokadu. 

Procedura im je jasna, već su je prošli lani. Imaju prijedlog proračuna, zakonit je i konkretan sa svim njihovih željama. Mogu ga usvojiti ili čekati proljeće 2025. godine.  Ja manevarskog prostora više nemam, a ne bih im ga više ni dopustio!