Gradonačelnik Kalmeta: Nove aviolinije važne su za produžetak turističke sezone
Gradonačelnik Kalmeta: Nove aviolinije važne su za produžetak turističke sezone
Rekordnih 520 tisuća putnika u Zračnoj luci Zadar u 2016. godini.

Zračna luka Zadar, srijeda, 1. veljače 2017. – Danas je na Zračnoj luci Zadar održana konferencija za medije na kojoj su govorili ministar turizma, Gari Capelli, gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta i direktorica zračne luke, Irena Čosić.  Direktorica Ćosić kratko se osvrnula na rekordnu 2016. godinu, te najavila za sezonu 2017. nove zrakoplovne kompanije i linije. Ministar Gari Cappelli predstavio je rezultate turističkoga prometa u siječnju, stanje bookinga u 2017.godini te najavio nove zrakoplovne linije prema hrvatskim odredištima.

Gradonačelnik Božidar Kalmeta zahvalio je ministru Capelliju na dolasku u Zadar i na potpori koje ministarstvo daje zadarskim turističkim proizvodima i projektima koji doprinose razvoju turističke destinacije, od primjerice podrške Tuna i sushi festivalu, do pomoći kod sufinanciranja niskotarifnih letova, pa do potpore kod izgradnje Turističko-informativnog centra u Zadru.

- Nama je, kao i cijeloj Hrvatskoj važan turizam gdje bilježimo sjajne rezultate u noćenjima i dolascima što povlači za sobom i povećanje potrošnje, istaknuo je gradonačelnik Kalmeta dodajući da su upravo jedan od glavnih generatora razvoja turizma i produljenja turističke sezone, koja posljednjih godina u Zadru traje od ožujka do studenog, niskotarifne aviokompanije koje dolaze u Zadar i zato su one od izuzetne važnosti.

- Podsjetit ću da je do prije deset godina, prije nego što je Ryanair počeo dolaziti, u Zračnoj luci Zadar bilo oko 60 tisuća putnika godišnje, a danas ih je gotovo deset puta više, odnosno 520 tisuća, po prvi puta u povijesti poslovanja zadarske zračne luke, kazao je gradonačelnik ističući da u tom smislu Grad podržava taj projekt jednako kao i Županija te su osigurana dodatna sredstva kao potpora uvođenju novih linija.

- Za tu je namjenu u gradskom proračunu predviđeno 2 milijuna kuna, a zajedno sa Zadarskom županijom te gradskom i županijskom turističkom zajednicom osigurano je preko 6 milijuna kuna, kazao je gradonačelnik Kalmeta i još jednom izrazio neupitnu potporu zadarskoj zračnoj luci i projektu sufinanciranja niskotarifnih aviokompanija kroz udruženo oglašavanje s ciljem razvoja cjelogodišnjeg turizma u Zadru i Zadarskoj županiji.

- Zračna luka Zadar u 2016. godini ostvarila je promet od 520,000 putnika, što je za 6,7 % više u odnosu na godinu prije, istaknula na je konferenciji za medije direktorica Irena Ćosić. Također, najavila je nove kompanije u sezoni 2017. To su: EasyJet, Titan Airways i Flybe, a svojim će letovima kroz sezonu više puta tjedno povezivati Zadar s Milanom, Londonom, Manchesterom, Glasgowom, Bristolom, Kopenhagenom i Bečom. Za 2017. u zadarskoj zračnoj luci očekuju daljnji porast prometa za cca 8-12 posto, ovisno koliko bude popunjenost zrakoplova i još bolju sezonu.

Da će podržati projekt sufinanciranja Ryanaira i da Zadrani ne moraju strahovati da će se taj projekt obustaviti još je jednom potvrdio i ministar Gari Capelli. U tu će svrhu ministarstvo osigurati 3,5 milijuna kuna. Također, u udruženo oglašavanje ući će i mogućnost sufinanciranja brodskih linija poput Zadra – Ancone, a uvest će se i zaboravljena, za turizam važna, linija Pula – Lošinj – Zadar s ticanjima u Silbi najavio je ministar.

Ministar turizma najavio je povećanja broja turista i turističkog prometa, ne samo u ljetnom razdoblju, već i zimi.

- Ne želim govoriti o turističkoj sezoni, nego o turističkoj godini. I prosinac i siječanj bolji su nego lani, ne samo na zadarskom području već i u čitavoj Hrvatskoj gdje je u proteklom mjesecu ostvareno pola milijuna noćenja, naglasio je ministar Cappelli u Zadru dodajući da je velika je odgovornost na lokalnim zajednicama koje moraju definirati svoje posebnosti, razvijati priču, kreirati turističke programe i usluge.

Kao dobar primjer istaknuo je događaj poput Tuna, sushi & wine festivala za produženje turističke sezone, a ministarstvo će pomoći zainteresirati turoperatore ili avioprijevoznike za naša odredišta. Također, najavio je veću autonomnost turističkih zajednica nakon što se ostvare dva preduvjeta, a to su novi Zakon o boravišnoj pristojbi i Zakon o turističkim zajednicama.

 

 

 

 

Vezane fotografije

Gradonačelnik Kalmeta: Nove aviolinije važne su za produžetak turističke sezone Gradonačelnik Kalmeta: Nove aviolinije važne su za produžetak turističke sezone Gradonačelnik Kalmeta: Nove aviolinije važne su za produžetak turističke sezone