23. obljetnica stradanja Škabrnje
23. obljetnica stradanja Škabrnje

Škabrnja se danas prisjetila svojih poginulih: četrdeset i troje mještana i petnaest branitelja ubijenih na današnji dan, 18. studenog 1991. godine od strane velikosrpskog agresora. Središnji komemorativni skup održan je na Trgu dr. Frane Tuđmana nakon čega je uslijedila Hodnja sjećanja do Spomen obilježja na mjesnom groblju sv. Luke, gdje su okupljeni položili vijence i svijeće te odali počast stradalima.

Među brojnim izaslanstvima koja su se danas poklonila žrtvama Škabrnje bilo je i izaslanstvo Grada Zadra, predvođeno gradonačelnikom Božidarom Kalmetom.

- Danas se prisjećamo naših žrtava isprepleteni osjećajima tuge, ali nadasve osjećajima ponosa, jer su među nama živjeli heroji koji su svojom žrtvom osvjedočili ljubav za životom u slobodi i dostojanstvu svih nas i cijelog našeg naroda, poručio je načelnik Škabrnje, Nediljko Bubnjar jedini govornik na središnjem komemorativnom skupu koji je bio prožet pjesmom i stihovima i ispunjen pijetetom za sve žrtve srbočetničke agresije na ovo ravnokotarsko mjesto.

Inače, obilježavanje je započelo ujutro na Spomen obilježju masovne grobnice, gdje su mještani Škabrnje, obitelji poginulih, predstavnici braniteljskih udruga, civilnih stradalnika Domovinskog rata te izaslanstva državnih i lokalnih vlasti, vojske i policije, položili cvijeće i zapalili svijeće za sve poginule. Sveta misa održana je u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, a predvodio ju je zadarski nadbiskup, Želimir Puljić.