Ministrica Murganić: Grad Zadar primjer dobre suradnje lokalne i državne razine u području razvoja socijalne skrbi
Ministrica Murganić: Grad Zadar primjer dobre suradnje lokalne i državne razine u području razvoja socijalne skrbi
Radni sastanak ministrice Nade Murganić i gradonačelnika Branka Dukića.

U službenom posjetu Gradu Zadru boravila je ministrica Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Nada Murganić sa suradnicima. Tijekom boravka Zadru održala je radni sastanak s gradonačelnikom Brankom Dukićem i suradnicima na temu pripreme i provedbe aktivnosti ministarstva, koje se odvijaju na području Grada Zadra.

- Prije svega, izvijestili smo ministricu kako su završene sve propisane procedure oko postupaka javnih nabava za izvođenje radova i poslova stručnog nadzora na dovršetku centra Mocire. Radovi kreću do kraja ovog tjedna, podijelio je informaciju s medijima i javnosti gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić.

Gradonačelnik je dodao da je s ministricom razgovarao i o projektu preseljenja Centra za socijalnu skrb Zadar u prostor Doma za odgoj i mladež koji omogućuje daljnji razvoj aktivnosti Centra, kao i o projektu izgradnje manjeg objekta s dvije stambene jedinice u Crnom te da su potpisali ugovor o darovanju zemljišta površine 906 četvornih metara. Također, na sastanku je pročelnik Joso Nekić izvijestio ministricu Murganić o provedbi projekta rada vrtića u poslijepodnevnoj smjeni.

- Ukratko, brojni su projekti koje grad provodi u suradnji s ovim ministarstvom. I danas smo potvrdili zajedničke interese i čvrst partnerski odnos, zato još jednom zahvaljujem ministrici Murganić i njenom timu na svim zajedničkim aktivnostima.

Na upit novinara o reakcijama mještana Crnog zbog građevinske parcele koju je Grad Zadar ustupio Ministarstvu za demografiju za izgradnju stambenog prostor za smještaj štićenika Doma za odgoj djece i mladeži, gradonačelnik je kazao kako je došlo do krive interpretacije vijesti o darovanju parcele kojim se dobio dojam o izgradnji nekakvog novog doma.

- Zbog žurnosti u postupku nismo o toj temi izvijestili Mjesni odbor, no nakon njihove reakcije održali smo zajednički sastanak i tu nesuglasica niti problema više nema, zaključio je gradonačelnik Dukić.

Ministrica Murganić iskazala je zadovoljstvo današnjim sastankom i istaknula grad Zadar kao primjer dobre suradnje lokalne i državne razine u području razvoja socijalne skrbi..

- Cilj nam je da svaka naša sredina ima razvijenu mrežu socijalnih usluga i stoga smo u stalnom u kontaktu sa svima, kazala je ministrica.

Nastavila je kako su općenito Centri u Hrvatskoj u neadekvatnim prostorima, bilo prostorno bilo da su neuvjetni za rad, što nije dobro prije svega za građane koji tamo dolaze i koji u takvim institucijama moraju imati dostojan prijem, a radnici dostojne uvijete za rad.

Što se tiče Grada Zadra, ministrica je kazala kako Grad Zadar ima Centar za socijalnu skrb koji ima dobre uvjete ali je kvadratura nedostatna stoga se učinila trostruka zamjena:

- Predlaže se da se Dom za odgoj adaptira i prenamjeni za potrebe CZS zajedno s Obiteljskim centrom, a da u prostoru u kojem sada radi CZS, svoju upravu i dodatne sadržaje ima Dom za odgoj. Zemljište u Crnom predviđeno je za izgradnju kuće s dva stana gdje bi bila smještena djeca s poremećajem u ponašanju i djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi i gdje bi se kroz novi suvremeni razvoj radilo s tom djecom. Grad Zadar ima i dva stana koje je dobio od Ministarstva državne imovine koji su predviđeni za stambene zajednice za naše najmlađe građane budući da nam je cilj da djeca ne žive izolirano u institucijama već da budu dio socijalne sredine i da se na taj način privikavaju na svakodnevni život. Iako će živjeti u stanovima, djeca neće biti sama, s njima će raditi stručni socijalni radnici tako da ne postoji nikakva bojazan da će djeca biti bez nadzora, navela je ministrica Murganić

Također, u prostoru Doma za odgoj plan je ministarstva proširiti kuhinju za potrebe vaninstitucionalnih usluga, koje sada obavlja Dom za odrasle, sv. Frane u Zadru.

- Kvadrati postoje, stanovi, objekti, no trenutno oni nisu racionalno i adekvatno privedeni svrsi, a ovim novim planom to će se popraviti i omogućiti, istaknula je ministrica dodajući da je sve navedeno pripremljeno za natječaj koji će pripremiti Ministarstvo za regionalni razvoj i EU fondove.

- Na taj način povući ćemo sredstva i za izgradnju kuće u Crnom i prenamjenu tih zgrada. S Centrom Mocire i sadržajima što grad Zadar ima, kroz vrtiće i socijalni program, mislim da ćemo imati jednu zaokruženu cjelinu kako i na koji način pomoći različitim korisničkim skupinama socijalne skrbi u gradu Zadru, zaključila je Ministrica Murganić.

 

 

 

 

 

Vezane fotografije

Ministrica Murganić: Grad Zadar primjer dobre suradnje lokalne i državne razine u području razvoja socijalne skrbi Ministrica Murganić: Grad Zadar primjer dobre suradnje lokalne i državne razine u području razvoja socijalne skrbi Ministrica Murganić: Grad Zadar primjer dobre suradnje lokalne i državne razine u području razvoja socijalne skrbi Ministrica Murganić: Grad Zadar primjer dobre suradnje lokalne i državne razine u području razvoja socijalne skrbi Ministrica Murganić: Grad Zadar primjer dobre suradnje lokalne i državne razine u području razvoja socijalne skrbi Ministrica Murganić: Grad Zadar primjer dobre suradnje lokalne i državne razine u području razvoja socijalne skrbi Ministrica Murganić: Grad Zadar primjer dobre suradnje lokalne i državne razine u području razvoja socijalne skrbi Ministrica Murganić: Grad Zadar primjer dobre suradnje lokalne i državne razine u području razvoja socijalne skrbi Ministrica Murganić: Grad Zadar primjer dobre suradnje lokalne i državne razine u području razvoja socijalne skrbi Ministrica Murganić: Grad Zadar primjer dobre suradnje lokalne i državne razine u području razvoja socijalne skrbi