Završna konferencija projekta ''Energetska obnova zgrade Osnovne škole Smiljevac na adresi Ulica Ivana Lucića 47, Zadar''
Završna konferencija projekta ''Energetska obnova zgrade Osnovne škole Smiljevac na adresi Ulica Ivana Lucića 47, Zadar''

 U Osnovnoj školi Smiljevac održala se Završna konferencija projekta ''Energetska obnova zgrade Osnovne škole Smiljevac na adresi Ulica Ivana Lucića 47, Zadar'', Ref. broj - KK.04.2.1.03.0083.

Projekt ukupne vrijednosti 5.497.708,19 kuna sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u okviru Operativnog programa ''Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.'' u iznosu do najviše 1.918.930,96 kuna i Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u iznosu do najviše 1.919.958,27 kuna, a provodi ga Grad Zadar u partnerstvu s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Provedba projekta započela je 1. rujna 2015. godine i traje do 30. prosinca 2020. godine.

Pročelnik UO za graditeljstvo Darko Kasap predstavio je aktivnosti i tijek projekta te najavio nastavak energetske obnove i u drugim zadarskim osnovnim školama.

Gradonačelnik Branko Dukić ovom prigodom osvrnuo se na ciljeve unapređenja energetske učinkovitosti:  Kada smo krenuli s ostvarenjem energetsko-klimatskih ciljeva u tada novom EU Okviru klimatske i energetske politike, ovo je bio jedan od prvih gradskih projekata čiji je cilj smanjenje potrošnje energije u zgradama javnog sektora. Prioritet smo dali upravo školskim objektima. Ne samo zbog znatne uštede električne i toplinske energije i smanjenja emisije CO2 čime se bitno popravila postojeća energetska slika objekta, nego kako bismo poboljšali kvalitetu boravka učenika u školi koji će sada nastavu slušati u potpuno energetski obnovljenoj zgradi. Ova osnovna škola postala je obrazac budućim projektima energetske obnove ostalih zadarskih osnovnih škola i vrtića. Ali ću najaviti kako je sljedeća na redu ona na Poluotoku - osnovna škola Petra Preradovića. I s ovim projektom naš grad nastavlja uspješnu provedbu projekata uz pomoć sredstava EU.  Uspješno okončan projekt energetske obnove bit će vrijedno iskustvo svima ostalima, zadarske škole postat će ugodnije mjesto za rad i učenje,  a Gradu kao osnivaču donijeti znatne uštede na potrošnji energije i mogućnost za dodatna ulaganja u suvremeni sustav zadarskog odgoja i obrazovanja.

Cilj projekta je smanjenje potrošnje energije u zgradi javnog sektora u kojoj se obavlja djelatnost osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja, a čime će se doprinijeti ostvarenju energetsko-klimatskih ciljeva (20-20-20) sadržanih u strategiji Europa 2020. kao i u novom EU Okviru klimatske i energetske politike do 2030. godine.

Projektom su obuhvaćene sljedeće aktivnosti: Izrada Glavnog projekta energetske obnove, izvođenje radova na energetskoj obnovi, provedba stručnog nadzora građenja, projektantskog nadzora i poslova koordinatora zaštite na radu tijekom građenja, provedba energetskog pregleda i izrada energetskog certifikata nakon provedene energetske obnove, promidžba i vidljivost Projekta, upravljanje Projektom i administracija te stručna podrška partnera Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Radovi na energetskoj obnovi Osnovne škole Smiljevac obuhvaćali su provedbu mjera povećanja toplinske zaštite vanjske ovojnice, zamjene dotrajale stolarije energetski učinkovitom, toplinske izolacije ravnih i kosih krovova, unapređenja sustava grijanja (prelazak s ekstra lakog loživog ulja na prirodni plin), rekonstrukcije električne instalacije kotlovnice i ugradnje digitalne regulacije te zamjene unutarnje rasvjete energetski učinkovitijom.

Energetskom obnovom zgrade postići će se znatne uštede električne i toplinske energije i smanjenje emisije CO2 čime će se bitno popraviti postojeća energetska slika objekta, a ujedno poboljšati ugoda boravka učenika u školi koji će sada nastavu slušati u potpuno energetski obnovljenom objektu s toplinski zaštićenom vanjskom ovojnicom, energetski učinkovitom stolarijom, unaprijeđenim sustavom grijanja te najmodernijom unutarnjom LED rasvjetom.

 

Vezane fotografije

Završna konferencija projekta ''Energetska obnova zgrade Osnovne škole Smiljevac na adresi Ulica Ivana Lucića 47, Zadar'' Završna konferencija projekta ''Energetska obnova zgrade Osnovne škole Smiljevac na adresi Ulica Ivana Lucića 47, Zadar''