U Maloj vijećnici Grada Zadra u četvrtak je održana konferencija za novinare u povodu održavanja Međunarodnog zasjedanja Mreže europskih srednjih gradova u Zadru, 18. i 19. rujna u Hotelu «Kolovare» na temu «Turizam kao važna grana gospodarske politike».

U Maloj vijećnici Grada Zadra u četvrtak je održana konferencija za novinare u povodu održavanja Međunarodnog zasjedanja Mreže europskih srednjih gradova u Zadru, 18. i 19. rujna u Hotelu «Kolovare» na temu «Turizam kao važna grana gospodarske politike».

Predsjednik Gradskog vijeća Davor Aras, savjetnik za međunarodna pitanja Dragimir Mišljenac, voditeljica poslova međugradske i međunarodne suradnje Grada Zadra Anita Gržan – Martinović te voditeljica poslova gradskog protokola Mirjana Sačić izvjestili su novinare o broju prijavljenih sudionika i izlagača, zemljama iz kojih dolaze, te o odabranim podtemama.

Do danas je za Simpozij prijavljeno 30 sudionika, a dolaze iz gradova Slovačke, Češke, Mađarske, Rumunjske, Njemačke, Austije i Hrvatske. To su gradovi Martin (Slovačka), Hodonin i Češke Budejovice (Češka), Nyiregyhaza, Szekesfehervar i Nagykanizsa (Mađarska), Targovište (Rumunjska), Heidenheim (Njemačka), St. Poelten (Autrija) i Opatija i Zadar iz Hrvatske. Zasad je prijavljeno deset referata, a do kraja ovog tjedna trebala bi prispjeti još dva.

Prijavljenim sudionicima izvana u Zadru će se na ovom skupu pridružiti i domaći sudionici kojima je turizam od iznimnog značaja, bilo predstavnici državnih ili lokalnih vlasti, bilo predstavnici institucija vezanih uz ovu gospodarsku granu.

U Zadru će izlaganje imati naša ministrica turizma, gđa Pave Župan Rusković, a skupu će nazočiti i zamjenik ministra za Europske integracije, gosp. Orsat Miljenić.

Osim ovog stručnog dijela Simpozija, programom je predviđeno razgledanje zadarskih kulturno-povijesnih znamenitosti i prirodnih ljepota.

Kako je kazano na konferenciji za novinare, ovogodišnje zasjedanje «Mreže» bit će uveličano i posebnom svečanosti uručenja Počasne zastave Zadru, koju dodjeljuje Pododbor za dodjelu europskih priznanja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, a za sveukupna dostignuća grada na planu europske međunarodne suradnje. Počasnu će zastavu Zadru 19. rujna u 12 sati na Narodnom trgu gradonačelniku Božidaru Kalmeti uručiti predsjednica Pod-odbora za Europske priznanja Parlamentrane skupštine Johanna Schicker.
Tom će se prigodom na glavnom zadarskom trgu upriličiti i prigodni svečani progam, stoga vas pozivamo da dođete u što većem broju.

Inače, Mreža europskih srednjih gradova osnovana je 1995. godine s ciljem unapređenja suradnje srednjih gradova ovog dijela Europe, a Zadar joj se priključio 1997. godine.
Više o ovom udruženju možete pronaći na www.staedtenetzwerk.at