ZAPOČINJU RADOVI NA UREĐENJU SENZORIČKOG PARKA VRULJICA
ZAPOČINJU RADOVI NA UREĐENJU SENZORIČKOG PARKA VRULJICA

U sklopu projekta INCLUSIVE PLAY Grad Zadar započinje s izgradnjom inkluzivnog, višeosjetilnog parka za djecu. Radovi započinju u petak, 26.08.2022. godine. Predviđeno trajanje radova je 3 mjeseca te će u navedenom periodu gradilište višeosjetilnog parka u parku Vruljica biti privremeno ograđeno i zatvoreno za korištenje javnosti.

 Višeosjetilni - senzorički park Vruljica potpuno je novi koncept igrališta za naše područje u kojem se stvara prostor za stjecanje iskustva, druženje i socijalno učenje djece i mladih te integriranje u zajednicu osoba s teškoćama u razvoju.

Projekt obuhvaća površinu od približno 4.000,00 m2 gradskog parka Vruljica i odnosi se na uređenje južnog dijela parka, uz potok Vruljicu te uređenje dječjeg igrališta. Novi sadržaji, igrala, olakšavanje kretanja djeci s poteškoćama po parku, omogućit će njihovo lakše uključivanje u igru s drugom djecom. Uz navedene radove uređenja južnog dijela parka uz potok Vruljica i izgradnju inkluzivnog  dječjeg igrališta za sve dobne skupine, projekt obuhvaća i uređenje trim staze duž cijelog parka Vruljica. Prilikom osmišljavanja parka u isti su inkorporirane postojeće poprečne staze utabane dugogodišnjim korištenjem posjetitelja parka, a u samom središnjem dijelu bit će zasađeno različito bilje kako bi se kreirao mirisni vrt i aktivirao osjetilo mirisa posjetitelja parka. U istom dijelu predviđena je i senzorička staza sačinjena od različitih oblika i tekstura namijenjena prvenstveno djeci za igru i istraživanje.

Uz aktivnosti izgradnje, projekt obuhvaća i opremanje igrališta sa spravama za osobe s teškoćama i bez teškoća, a prvenstvena namjena budućeg parka je poboljšati kvalitetu života djece i mladih s teškoćama u razvoju na području grada i šire, kao i poboljšati kvalitetu pružanja socijalnih usluga u gradu. Senzoričkim parkom želi se stvoriti krajolik koji može potaknuti raznoliku paletu osjetilnih podražaja i primijeniti se u svrhu rehabilitacije, ali i rekreacije. To je novi koncept igrališta u kojemu djeca i mladi u zaokruženoj sredini postižu iskustveno, cjelovito i socijalno učenje, čime će se stvoriti poticajno okruženje za život osoba s teškoćama i njihovo izražavanje, ali i poboljšati njihova inkluzija u svakodnevni život lokalne zajednice.

Projekt Inclusive Play program je IPA Prekogranične suradnje Hrvatska–Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014. - 2020.  ukupne vrijednosti od 7,1 milijun kuna, od čega je budžet Grada Zadra 3 milijuna kuna. Projekt je sufinanciran sredstvima sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije. Predviđeno trajanje projekta je 23 mjeseca, od 01.03.2021. do završetka projekta 31.01.2023. godine. Grad Zadar sudjeluje u provedbi projekta u ulozi vodećeg partnera zajedno s drugim partnerima: Dječjim vrtićem Latica iz Zadra, Gradom Mostarom i Centrom za djecu i omladinu sa posebnim potrebama 'Los Rosales' iz Mostara.