Zadru dodijeljena povelja UNESCO-a
Fotogalerija gallery
Za univerzalno kulturno dobro „Obrambenih sustava Republike Venecije 16. i 17. stoljeća“.

U zadarskom Arsenalu održana je svečanost dodjele povelje UNESCO-a Gradu Zadru za univerzalno kulturno dobro „Obrambenih sustava Republike Venecije 16. i 17. stoljeća“. Zajedno s fortifikacijskim sustavom Zadra, na  listu UNESCO-a dospjeli su i fortifikacijski sustav Bergama, utvrda grada Peschiera del Garda i utvrđeni grad Palmanova u Italiji, utvrda sv. Nikole u Šibensko-kninskoj županiji u Hrvatskoj, te fortifikacijski sustav crnogorskog grada Kotora.
Francesco Bandarin,  pomoćnik ravnatelja UNESCO-a za kulturu u svečanoj atmosferi povelju je uručio gradonačelniku Branku Dukiću, a u preuzimanju su mu se pridužili i nazočni bivši gradonačelnici zaslužni za ovaj upis na listu svjetske baštine,  Zvonimir Vrančić, Ana Lovrin i Živko Kolega.
Zadar je u srpnju ove godine na sjednici UNESCO-a u Krakowu uvršten na popis svjetske kulturne baštine zajedno sa Šibenikom, talijanskim gradovima Bergamom, Palmanovom i Peschiere del Garda, te Kotorom u Crnoj Gori, kao dio venecijanskih obrambenih gradnji između 16. i 17. stoljeća, zahvaljujući dugogodišnjem nastojanjima stručnjaka iz Zadra i Hrvatske, prije svega konzervatora Miljenka Domijana.

- Ponosna sam na projekt i suradnju stručnjaka koji su godinama pripremali ovu kandidaturu. Zahvalna sam svima koji su kroz desetljeća i stoljeća gradili, ali i čuvali i obnavljali baštinu. Posebno bih se htjela zahvaliti Miljenku Domijanu koji je bio glavni koordinator zajedničkog projekta nominacije za Italiju, Crnu Goru i Hrvatsku, njegovim suradnicima iz Ministarstva kulture i pročelniku Konzervatorskog odjela. Obrambeni sustavi Zadra za vrijeme Venecije ovime su priznati od strane svjetske javnosti kao univerzalna kulturna vrijednost, a upisom na listu imamo obvezu na njihovo čuvanje. Osobno se jako veselim novim projektima koji će revitalizirati i prezentirati zadarske bedeme – istaknula je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek , koja je sinoć bila izaslanik premijera Andreja Plenkovića.

Gradonačelnik Branko Dukić naglasio je: -Neizmjerno sam danas sretan, baš poput mojih suradnika i prethodnika, i svih sugrađanki i sugrađana, a naš je ponos upisom zadarske spomeničke baštine na popis svjetske baštine UNESCO-a, nemjerljiv. Prije nego vam se obratim kao gradonačelnik, imam potrebu podijeliti s vama jedan osjećaj kao građanin našeg Zadra. Jer, gradonačelnik mogu biti duže ili kraće vrijeme, a Zadranin sam čitav život. Živjeti u gradu ovakve povijesti, spomeničke baštine i ljepote je dar, a u gradu koji ima univerzalnu spomeničku vrijednost – privilegija!

Put do ovog ekskluzivnog priznanja za Zadar je bio dug i težak, ali ispravan i objektivan, što je konačno i potvrđeno. Prisjetimo se i danas pokušaja Zadra i prvih nominacija, svih onih koji su s neiscrpnom voljom i znanjem, i istinskom ljubavlju prema zadarskoj spomeničkoj baštini, promicali njegovu kulturu, posebnost i identitet. Izražavam večeras zahvalnost svim Zadranima koji su kroz njegovu prošlost čuvali i obnavljali njegove spomenike, utkali u naš kameni grad svoje znanje i trud  kako bi ga, poput obiteljskog blaga, prenosili budućim naraštajima.