Zadar osvojio naslov Europskog grada sporta 2021.
Zadar osvojio naslov Europskog grada sporta 2021.
Gradonačelnik Branko Dukić i djelatnici UO za kulturu i sport na on-line prezentaciji Zadru su osigurali naslov koji će ponosno nositi 2021. godine!

Predsjednik ACES – a Europe, Gian Francesco Lupatelli obavijestio je gradonačelnika Grada Zadra, Branka Dukića i tim Upravnog odjela za kulturu i sport, koji je radio na kandidaturi, da je Zadar proglašen Europskim gradom sporta u svojoj kategoriji!

Kao razloge osvajanja titule s kojom će se Zadar naći u društvu još nekolicine europskih gradova, predsjednik Lupatelli je naveo:

- Čestitamo na nagradi jer je vaš grad izvrstan primjer grada sporta koji mu služi kao instrument za zdravlje, integraciju, edukaciju i međusobno poštovanje građana, a to su glavni ciljevi ACES Europe! Također, Zadar je razvio sportsku politiku s odličnom infrastrukturom, programima i aktivnostima.

Gradonačelnik i tim UO za kulturu i šport, prezentacijom i odgovorima na pitanja komisije, uspješno su predstavili Zadar u postupku kandidature:

- Iznimno sam zadovoljan što je ACES Europe prepoznao društveni doprinos Grada Zadra sektoru sporta, istaknuo je gradonačelnik Branko Dukić povodom dobivanja titule Europskog grada sporta, koja je osobito koncentrirana na procjenu aktivnosti Grada prema udrugama u sportu, ali i samih udruga prema svojoj zajednici, na promociju sporta kroz fair play, dostupnost sporta za najšire moguće skupine građana kroz užitak prema vježbanju ali i želju za ostvarivanjem rezultata, napredovanja te sporta kao alata koji pomaže u održavanju čovjekova zdravlja.

Dukić je naveo kako je u opsežnom dokumentu za kandidaturu Grad Zadar prezentirao  sve komponente tražene od strane ACES-a Europe - od pregleda proračunskih izdvajanja za sport, programskih ciljeva Grada Zadra u sportu i  daljnjih planova pa sve do detaljnog pregleda i opisa svih udruga koje Grad sufinancira s rezultatima te popratnim fotografijama, programa udruga raznih profila - od onih koji se bave predškolskim uzrastom, preko školskih, studentskih, udruga osoba s invaliditetom, starije populacije. Također, predstavljeni su kapaciteti infrastrukture u sportu s popratnim fotografijama, aktivnosti u sportskom turizmu, povezanost Grada Zadra i Hrvatskog olimpijskog odbora kao i znanstvene zajednice u sportu, aktivnosti s područja marketinga i komunikacije u sportu, a osobito su naglašena i natjecanja od iznimne važnosti za Zadar.

Grad Zadar svojom sportskom infrastrukturom, programima rekreacije i sporta namijenjenim građanima svih dobi i uzrasta, poticanjem na bavljenje sportom, iskustvima organizacije prestižnih međunarodnih sportskih natjecanja, udovoljio je kriterijima potrebnim za dodjelu ovog priznanja, zaključio je gradonačelnik Dukić dodajući da će se ova titula koristiti i u turističkoj promidžbi kako bi Zadar bio prepoznat i na europskoj razini kao grad koji skrbi za sport kroz sve plemenite vrijednosti koji on promovira.

Za sada je poznato da je Lisabon Europski glavni grad sporta 2021., dok se ostali rezultati još iščekuju. Zadar je odradio prvu on-line kandidaturu u povijesti ove nagrade koja se dodjeljuje od 2001., te među prvima i dobio rezultate.

Gradonačelnik i tim UO za kulturu i šport pozvani su na dodjelu nagrade u Europski parlament u Bruxelles u prosincu 2020.

Na tom događanju susrest će se brojni uglednici, članovi europske komisije, ministri, gradonačelnici i različiti stručnjaci s područja sporta. Svi nagrađeni gradovi dobit će naslove i zastave za 2021., a potpisat će se i sponzorski ugovor kojim će se Zadar obvezati na intenzivnu promociju sporta kroz različite marketinške aktivnosti, organizaciju novih ili pojačanu organizaciju postojećih manifestacija u sportu. Dodjela će biti izvrsna prilika za razmjenu iskustava s različitim gradovima koji će biti proglašeni gradovima sporta u sljedećoj godini, kao i prilika za razmjenu kontakata te ostvarivanja sportskih suradnji.

Od sada nadalje Grad Zadar se nalazi u ACES obitelji te će u 2021. provoditi brojne aktivnosti s potpisom europskog grada sporta, a sve kako bi ušao u užu konkurenciju ili pak osvojio titulu najboljeg među odabranima!

ACES Europe (Udruženje europskih prijestolnica i gradova sporta) neprofitna je udruga sa sjedištem u Bruxellesu koja dodjeljuje priznanja Europske prijestolnice, grada, zajednice i grada sporta.

Svake godine u različitim kategorijama naslove dobije oko 30-40 europskih gradova u kategorijama  Capital – City – Town (grad do 24 999 stanovnika) – Island – Community/Zajednica – (kandidatura više od 3 susjedna grada ili općine) – Region (kao regionalna cjelina ili lokalna samouprava, u Hrvatskoj je to županija, uz uvjet da iz te regije najmanje dva grada imaju ranije osvojeni naslov u nekoj od kategorija ACES Europe). U kategoriji City ACES Europe ove se godine očekuje oko 15 – 20 gradova u kategoriji City. Kategorija European City of Sport je kategorija gradova od 25 000 – 499 999 stanovnika, dok je European Capital of Sport  - kategorija gradova od 500 000 ili više stanovnika ili je u pitanju glavni grad jedne europske države. U kagoriji Capital bira se svake godine samo jedan grad u Europi: Malaga 2020, Lisabon 2021, Den Hague 2022, Glasgow 2023, Genova 2024 (u tijeku su kandidature za Capital 2025, a pobjednik će biti proglašen na kraju 2021. godine).

 

Videomaterijal snimljen za potrebe kandidature, donosi atmosferu grada koji živi za sport i uspjehe svojih sportaša te detaljan pregled sportova koji su zastupljeni u gradu s osobitim naglaskom na zadarske najsnažnije adute te pregled svih sportskih terena i dvorana u gradu.

Link na video je: https://www.youtube.com/watch?v=VlLEVvc_BeI&t=115s

Više o ovoj temi možete pogledati u brošuri: Zadar Grad Sporta

Vezane fotografije

Zadar osvojio naslov Europskog grada sporta 2021. Zadar osvojio naslov Europskog grada sporta 2021. Zadar osvojio naslov Europskog grada sporta 2021. Zadar osvojio naslov Europskog grada sporta 2021. Zadar osvojio naslov Europskog grada sporta 2021.