Za Kneževu palaču iz strukturnih fondova odobreno 38 milijuna kuna
Za Kneževu palaču iz strukturnih fondova odobreno 38 milijuna kuna

Gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta sa suradnicima, zamjenikom Zvonimirom Vrančićem i pročelnikom za EU fondove, Šimom Erlićem, pred zgradom Kneževe palače, medije i javnost izvijestio je da je upravo potpisao Ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja RH o financiranju obnove Kneževe palače u visini od 38 milijuna kuna. " To su prva sredstva iz strukturnih fondova EU  koja dolaze u Hrvatsku," kazao je gradonačelnik Kalmeta.

"Želim zahvaliti svima onima koji su radili na pripremi toga projekta jer ona nije bila niti laka niti jednostavna. Zahvaljujem Razvojnoj agenciji Zadarske županije, svima u gradskoj upravi i nadležnom ministarstvu koje je projekt prihvatilo i kandidiralo. Pred nama je drugi dio posla odnosno radovi koji moraju biti gotovi za dvije godine što znači da sve gradske službe moraju biti promptne i raditi kao sat kao bi taj posao bio gotov u roku," nastavio je Kalmeta izražavajući zadovoljstvo što je Grad dobio sredstva za projekt koji predstavlja jedan od ključnih društvenih i kulturnih objekata na Poluotoku.

"Priprema projekta je trajala šest godina," podsjetio je zamjenik Vrančić. "Od sadržaja u Kneževoj će biti koncertna dvorana, koju grad iznimno priželjkuje, jedna multimedijalna dvorana, zatim dvorana za stalni postav Muzeja grada i više prostorija za povremene izložbe. Sve ovo skupa sadržano je u 38 milijuna kuna," dodao je. 

Na novinarski upit što je s konceptom dviju palača, tzv." Centar za baštinu – Dvije palače", pročelnik Erlić istaknuo je da je to dogovoreno s arhitektima, Pedišić-Letilović, koji su za potrebe ovoga natječaja izdvojili samo Kneževu jer su odredbe natječaja zahtjevale takvu  prilagodbu budući da je maksimalni iznos bio 38 milijuna kuna. "Providurova palača financirat će se iz strukturnih fondova 2014 - 2020. Također, projekt ne uključuje samo infrastrukturne radove već i aktivnosti koje su usmjerene na jačanje kapaciteta za upravljanje Kneževom. Među ostalim tu je i izrada marketing plana i kompletnog vizualnog identiteta za stalni postav i ostaloga što će unutra biti i što će palači dati novi identitet kroz suvremenu prezentaciju kulturne baštine. Ono što slijedi jest službeno otvaranje projekta tj. konferencija na kojoj će biti predstavljeni svi detalji, potom javna nabava i sve ostalo, " objasnio je pročelnik Erlić. Projekt Centra za baštinu ukupno vrijedi 20 milijuna eura. Pet je namijenjeno Kneževoj palači, a petnaest Providurovoj.

"Kad odradimo ovaj posao bit će to dobra preporuka za dobivanje sredstava za Providurovu palaču", zaključio je gradonačelnik.

Vezane fotografije

Za Kneževu palaču iz strukturnih fondova odobreno 38 milijuna kuna Za Kneževu palaču iz strukturnih fondova odobreno 38 milijuna kuna Za Kneževu palaču iz strukturnih fondova odobreno 38 milijuna kuna