Državni tajnik Erlić uručio gradonačelniku Dukiću ugovore vrijedne više od 12 milijuna kuna
Državni tajnik Erlić uručio gradonačelniku Dukiću ugovore vrijedne više od 12 milijuna kuna
Grad Zadar trenutno provodi nikad veći broj kapitalnih projekata sufinanciranih iz EU fondova.

Grad Zadar trenutno provodi nikad veći broj kapitalnih projekata sufinanciranih iz EU fondova, za čiju je provedbu kroz Javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2020. godinu osigurao dodatna sredstva za rasterećenje godišnjeg proračun.

U Maloj vijećnici gradske uprave upriličeno je uručivanje ugovora o sufinanciranju kapitalnih EU projekata Grada Zadra. Ugovore vrijedne više od 12 milijuna kuna, gradonačelniku Grada Zadra, Branku Dukiću uručio je državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Šime Erlić.

Među ugovorima o sufinanciranju EU projekata 4 su projekta Grada Zadra: projekt izgradnje infrastrukture poduzetničke zone Crno, projekt razvoja i implementacije inteligentnog prometnog sustava i rekonstrukcije prometnice sa prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu Zadru, projekt Inclusive Play, projekt implementacija pametnih prometnih rješenja upotrebom novih tehnologija te IKT - Zadar Mobility 4.0 (ZUM 4.0) za koje je ugovorima o sufinanciranju osigurano 9,3 milijuna kuna. Dodatno je za projekt gradnje nove zgrade poduzetničkog inkubatora čiji je nositelj Inovativni Zadar, iz Fonda za sufinanciranje, osigurano nešto više od 3 milijuna kuna.

- Riječ je o pet kapitalnih projekata koji se trenutačno provode u gradu Zadru i koji se financiranju iz ITU mehanizma, a rezultat su Strategije razvoja urbanog područja donijete još 2016. godine. Za građane je značajno da se plan i strategija ostvaruje i u praksi. Svi smo zadovoljni da se to događa i svaki od njih unaprijedit će život u gradu u svom segmentu, bilo da se radi o prometu, gospodarstvu, društvenoj infrastrukturi itd. Možda se to sada značajno ne osjeti jer su radovi u tijeku, ali građani će to zasigurno osjetiti kroz godine koje dolaze, istaknuo je državni tajnik Erlić.

Erlić je također podsjetio kako svaki EU projekt zahtjeva sufinanciranje što dodatno opterećuje gradske proračune.

- Upravo u tom dijelu Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova putem Fonda za sufinanciranje olakšava gradovima provedbu već ugovorenih projekata, povećava likvidnost i generalno povećava kapacitet apsorpcije europskih fondova zbog čega je taj instrument izrazito bitan za sve korisnike JL(R)S-e. Ministarstvo je osmislilo ovaj Fond upravo kako bi se projekti realizirali planiranom dinamikom i kako bi doskočili usporavanjima koja se zbog određenih okolnosti na terenu u izvedbi ponekad događaju. Fond je za 2020. godinu najveći do sad i iznosi preko milijardu kuna, koje smo usprkos krizi i recesiji uspjeli osigurati. Ovo je nagrada i stimulacija za sve one koje imaju projekte koji se financiranju europskim sredstvima, naglasio je Erlić.

Državni tajnik je dodao da se na području grada Zadra trenutačno realizira najviše kapitalnih projekata ikad, sufinanciranih europskim novcem:

- Trenutno je u provedbi 2,9 milijardi kuna projekata svih korisnika, a što se tiče gradske uprave radi se o najvećoj pomoći MRRFEU i Vlade RH u provedbi postojećih zadarskih projekata, odnosno najvećem povlačenju sredstava iz Fonda za sufinanciranje na razini jedne godine do sada, čak 12,3 milijuna kuna. To pokazuje da se Zadar nalazi u jednom intenzivnom razdoblju s velikim brojem projekata u provedbi. Vjerujem i nadam se da će ta sredstva pomoći da grad bude brži i efikasniji. Pored navedenih projekata uskoro će pristići sredstva za sufinanciranje projekta Eko Zadar u iznosu od 10 milijuna kuna, kazao je državni tajnik Erlić te zaključio kako EU fondovi mijenjaju Zadar na bolje i pozvao Grad da se što bolje pripremi za nove natječaje koji nam uskoro slijede kroz Program oporavka i otpornosti i novi ITU mehanizam.

- Podsjetit ću, Grad Zadar među prvima je u Hrvatskoj zaključio i ugovorio cjelovitu raspoloživu financijsku EU omotnicu iz ITU mehanizma. Riječ je o ukupnom iznosu od 170,5 milijuna kuna. Ovi projekti za koje danas primamo ugovore o sufinanciranju vrijedni su ukupno više od 103 milijuna kuna, a udio Grada Zadra u njima je 15 posto. Ne trebam niti govoriti koliko će se ovim današnjim ugovorima o sufinanciranju olakšati njihova provedba koja je definirana do kraja 2023. godine, kazao je gradonačelnik Dukić.

 

Vezane fotografije

Državni tajnik Erlić uručio gradonačelniku Dukiću ugovore vrijedne više od 12 milijuna kuna Državni tajnik Erlić uručio gradonačelniku Dukiću ugovore vrijedne više od 12 milijuna kuna Državni tajnik Erlić uručio gradonačelniku Dukiću ugovore vrijedne više od 12 milijuna kuna Državni tajnik Erlić uručio gradonačelniku Dukiću ugovore vrijedne više od 12 milijuna kuna Državni tajnik Erlić uručio gradonačelniku Dukiću ugovore vrijedne više od 12 milijuna kuna Državni tajnik Erlić uručio gradonačelniku Dukiću ugovore vrijedne više od 12 milijuna kuna Državni tajnik Erlić uručio gradonačelniku Dukiću ugovore vrijedne više od 12 milijuna kuna Državni tajnik Erlić uručio gradonačelniku Dukiću ugovore vrijedne više od 12 milijuna kuna Državni tajnik Erlić uručio gradonačelniku Dukiću ugovore vrijedne više od 12 milijuna kuna Državni tajnik Erlić uručio gradonačelniku Dukiću ugovore vrijedne više od 12 milijuna kuna Državni tajnik Erlić uručio gradonačelniku Dukiću ugovore vrijedne više od 12 milijuna kuna Državni tajnik Erlić uručio gradonačelniku Dukiću ugovore vrijedne više od 12 milijuna kuna