Višnjik - središte sporta i sportske rekreacije od najranije dobi
Višnjik - središte sporta i sportske rekreacije od najranije dobi
Gradonačelnik Dukić obišao ŠC Višnjik.

Gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić sa suradnicima obišao je športsko-rekreativni centar Višnjik. Na početku obilaska posjetio je dječji vrtić u sklopu Višnjika u kojem djeluje pet odgojno-obrazovnih skupina.

Sport i sportska rekreacija od najranije dobi

Već nekoliko godina predškolske ustanove Grada Zadra, DV Radost i DV Sunce, imaju športski program i zaposlene kineziologe. Njihova je zadaća da, pored rada s djecom, dodatno svoja iskustva i znanja prenose svim odgajateljicama kako bi i one određene elemente sporta i sportske rekreacije mogle provoditi s djecom unutar primarnog programa, budući da vrijednost sporta u svakodnevnom životu ne treba posebno naglašavati. Gradonačelnik Dukić informirao se o radu ovog vrtića s obzirom da se traži mogućnost osiguravanja dodatnog prostora za nove vrtićke skupine. Također, obišao je i prostore u sklopu zatvorenog plivališta na Višnjiku gdje je u tijeku uređenje još jednog dječjeg vrtića s dvije odgojno-obrazovne skupine. Pridoda li se svemu ovome i novoizgrađeno, najveće u Dalmaciji, dječje igralište, čija je izgradnja ostvarena uz financijsku pomoć Ministarstva za demografiju ali i druga sportska borilišta i igrališta te bazeni, evidentno je da se ŠC Višnjik sustavno razvija u zadarsko  središte bavljenja najrazličitijim sportovima od najranije dobi.

3000 sportaša različitih uzrasta i kategorija, te rekreativaca

Gradonačelnik Dukić i resorni pročelnici obišli su vanjske terene kao i glavnu te unutarnje manje dvorane ovog sportskog kompleksa kojeg koristi oko tri tisuće sportaša različitih uzrasta, različitih kategorija, te rekreativaca. ŠC Višnjik, kao cjelina, svoja je vrata otvorio za oko 150 udruga, klubova i saveza. Također, u suvremenim sportskim dvoranama do sada su organizirani i brojni sportski turniri, a pojedinci i manje skupine koriste se u terminima slobodnim za građanstvo mnogim sadržajima kao što su  trim-staza, atletski sadržaji, sprave za vježbanje na otvorenom, mali nogomet, otvoreni tereni za igru tijekom cijelog dana (košarka, odbojka, badminton, atletski sadržaji, rolalište/klizalište, te teniski podkompleks sa sedam dovršenih zemljanih terena i tri betonska u planu). Radi se o sportskoj i rekreacijskoj infrastrukturi koja svaki dan u tjednu, od ranih jutarnjih do kasnih večernjih okuplja građane svih dobi i interesa i nudi različite mogućnosti za kontinuiranu provedbu njihovih sportskih i rekreacijskih navika i potreba.

Više od polovice sportskih sadržaja u dvoranama Višnjika odnosi se na mlade

Kompleks dvorana Krešimira Ćosića ( velika i četiri pomoćne ), koristi oko 90 udruga, klubova i saveza redovitih korisnika, od polaznika različitih škola igara loptom (košarka, odbojka…), do rekreativaca i veterana. UO za kulturu i šport i Športska zajednica Grada Zadra koordinirano sa ŠC-om Višnjik definiraju niz sadržaja i određuju obim uporabe dvoranske infrastrukture. Uključeni su redoviti programi klubova, udruga i saveza, ali i povremena događanja poput gradskih školskih natjecanja (košarka, odbojka…) i slično i to prema potrebi. Oko 60 posto sadržaja odnosi se na naše mlađe sugrađane, a broj potrebnih sati za njih u pravilu biva ostvaren u punoj mjeri, sukladno planovima i programima.

Gradonačelnik Dukić čestitao prvacima države - Vaterpolo klubu Zadar 1952

Na kraju obilaska, gradonačelnik Dukić i pročelnici posjetili su zatvoreno bazensko plivalište koje koristi oko 20 udruga, klubova i saveza u redovitim programima, te sa slobodnim terminima za građanstvo, uz sadržaje koje je ŠC Višnjik osmislio i provodi ih na stručnoj razini, poput zdravstvenog i rekreativnog plivanja. Kroz ovaj kompleks prođe oko tisuću ljudi dnevno. Tomu valja pridodati plodonosnu suradnju s UO za kulturu i šport, te Športskom zajednicom Grada Zadra u ostvarivanju različitih programa među kojima je na istaknutom mjestu višegodišnja veoma uspješna obuka neplivača osnovnoškolaca.

Gradonačelnik Dukić iskoristio je ovo prigodu kako bi čestitao Vaterpolo klubu Zadar 1952,  koji je osvojio naslov prvaka Hrvatske u uzrastu nada do 12 godina te zahvalio roditeljima i trenerima koji iz dana u dan rade s djecom jer bez njihovog zalaganja i truda ne bi bilo niti ovakvih iznimnih sportskih uspjeha.

Grad Zadar sustavno ulaže u razvoj ŠC Višnjik

-     Grad Zadar je u sportsku i rekreacijsku infrastrukturu u ŠC Višnjik, sve ove godine, ulagao promišljeno i sustavno i izrazito mi je drago što su naši sugrađani ali i brojni gosti iz drugih gradova prihvatili  sve što Višnjik nudi i rado se time koriste, posebno mladi i najmlađi. To će nedvojbeno imati pozitivan učinak na njihovo opće zdravlje, zaključio je gradonačelnik nakon svega viđenog.