Veleposlanik Kanade Nj. E. Alan Bowman u nastupnom posjetu gradonačelniku Zadra
Veleposlanik Kanade Nj. E. Alan Bowman u nastupnom posjetu gradonačelniku Zadra
O temama vezanim za razvoj i napredak gospodarstva i eventualna ulaganja u Zadar i Zadarsku županiju.

Kanadski veleposlanik, Nj.E. Alan Bowman, u pratnji savjetnice za politiku, odnose s javnošću i medije gđe Ide Mahečić Bajović došao je u nastupni posjet Gradu Zadru i na zajednički sastanak s gradonačelnikom Brankom Dukićem i zamjenikom župana Šimom Vickovićem.

Veleposlaniku Bowmanu ovo nije prvi posjet Zadru, ali je prvi službeni posjet i prilika za upoznavanje i razgovor o aktualnim temama od zajedničkog interesa. Nakon sastanka u Maloj vijećnici, posjetit će HGK Zadarske županije, a sutra bi održao predavanje studentima Sveučilišta u Zadru na francuskom jeziku.

Gradonačelnik Branko Dukić je u svoje ime i ime zamjenika župana zaželio gostima srdačnu dobrodošlicu i zadovoljstvo da se imaju priliku susresti i razgovarati uživo u Gradskoj vijećnici, nakon dugog razdoblja u kojem to nije bilo moguće radi pandemije korona virusa.

Veleposlanik Bowman je izrazio želju da sazna što više o pitanjima vezanim za razvoj i napredak gospodarstva i eventualna ulaganja u Zadar i Zadarsku županiju, o čemu bi dalje mogao izvijestiti zainteresirane poduzetnike s kanadske strane. Istaknuo je važnost širenja informacija o Sporazumu CETA  čije prednosti u Hrvatskoj još nisu dovoljno prepoznate i iskorištene, a uvjeren je da mogu znatno doprinijeti povećanju gospodarske i robne razmjene između dviju zemalja.  Vjeruje da bi  Kanada i Hrvatska također mogle bolje poslovati i u području IT industrije, a dobri posrednici mogu biti i uspješni poslovni ljudi iz Kanade hrvatskih korijena.

Gradonačelnik Dukić je ukratko upoznao Nj. E. Alan Bowmana s osnovnim pravcima gospodarskog razvoja te, uz daljnji razvoj turizma, spomenuo mogućnosti ulaganja u poslovnu zonu Crno i tzv. zelene energije i dr.

Veleposlanik Bowman je iznio i kanadski odlučni stav o podršci i pomoći Ukrajini i njenom narodu i prihvatu izbjeglica bez ikakvih ograničenja, izrazio poštovanje Hrvatskoj koja je pokazala izuzetno razumijevanje i potporu te ponudio pomoć Zadru i Zadarskoj županiji u rješavanju eventualnih problema kod zbrinjavanja izbjeglica iz ratnih područja od strane iskusnih suradnika i stručnih osoba iz Kanade. 

Sastanak je završio u srdačnoj atmosferi i dogovoru da sve strane nastave zajednički raditi na unapređenju suradnje na svim područjima od zajedničkog interesa.
Sastanku su nazočile i Renata Kapitanović iz Ureda župana i Anita Gržan Martinović iz Ureda gradonačelnika.

Vezane fotografije

Veleposlanik Kanade Nj. E. Alan Bowman u nastupnom posjetu gradonačelniku Zadra