Veleposlanik Republike Mađarske dr. Csabe Demscak u nastupnom posjetu gradonačelniku Zadra
Veleposlanik Republike Mađarske dr. Csabe Demscak u nastupnom posjetu gradonačelniku Zadra

NJ. E. dr. Csabe Demscak, veleposlanik Republike Mađarske u Republici Hrvatskoj jučer je došao u nastupni posjet gradonačelniku Zadra,g. Branku Dukiću.

U riječima dobrodošlice gradonačelnik Branko Dukić istaknuo je duge povijesno-kulturne veze Hrvatske, a posebno i Zadra s Mađarskom te dugu i plodonosnu suradnju Grada Zadra s mađarskim gradovima, s naglaskom na gradove-prijatelje: Szekesfehervar i Terezvaros. Ovoj suradnji u mnogome je doprinijela i hrvatska manjinska zajednica u Mađarskoj. Također je izrazio zadovoljstvo zbog izuzetno dobrih odnosa i suradnje s mađarskim veleposlanstvom u Zagrebu.

NJ. E. dr. Csabe Demscak je, zahvaljujući na prijemu, rekao da je Zadar kolijevka veza i suradnje Republike Hrvatske i Mađarske, osvrnuvši se na duge povijesne veze koje postoje između Zadra i Mađarske, o čemu svjedoči brojna materijalna kulturna baština. Uz kulturnu suradnju, naglasio je, veleposlanstvo ima ulogu poticati i podupirati gospodarsku suradnju i kroz svoj Ured za trgovinu stoje na raspolaganju za sve inicijative potencijalnih poduzetnika i poslovnih ljudi obiju strana.
Također je izrazio zadovoljstvo zbog izvrsne bilateralne suradnje policijskih uprava i uključenju mađarskih policajaca tijekom ljetnih sezona u Zadru, a što u mnogome doprinosi osjećaju sigurnosti mađarskih turista za vrijeme njihovog boravka u našem gradu.

Gradonačelnik je izrazio spremnost da podrži ovakve inicijative i pozvao NJ. E. da ukoliko postoji potreba zajedno organiziraju hrvatsko-mađarski poslovni susret ili forum u suradnji s gospodarskim komorama gdje bi se zainteresirane stranke mogle upoznati s potencijalima Zadra i zadarske regije.

Razgovaralo se o izvrsnoj suradnji Sveučilišta u Zadru s mađarskim sveučilištima i visokoškolskim ustanovama i o stručno-znanstvenoj suradnji koja se sigurno može još unaprijediti u budućnosti.

Sastanku su uz NJ. E. nazočili i zamjenica veleposlanika gđa Zsofia Gyöngöys i treći tajnik zadužen za poslove EU-a, g. Adam Novak te v. d. pročelnica UO za EU fondove gđa Stefani Mikulec Perković i Anita Gržan Martinović, voditeljica međunarodne suradnje u Uredu gradonačelnika.

 

 

Vezane fotografije

Veleposlanik Republike Mađarske dr. Csabe Demscak u nastupnom posjetu gradonačelniku Zadra