Veleposlanica Ying: Zadar je na mene ostavio najbolji dojam
Veleposlanica Ying: Zadar je na mene ostavio najbolji dojam

Danas je u svom prvom službenom posjetu Gradu Zadru boravila veleposlanica NR Kine NJ.E. Deng Ying. Veleposalnica je stigla u pratnji bivšeg predsjednika RH, Stjepana Mesića i kineskih gospodarstvenika te se sastala sa zadarskim gradonačelnikom Božidarom Kalmetom i njegovim suradnicima. Tema sastanka bila je mogućnost kineskog ulaganja u Zadar i zadarsko područje.

- Razgovarali smo o mogućim investicijama kineskih ulagača u zadarsko područje. S gospođom veleposlanicom došla je i delegacija gospodarstvenika. Prezentirali smo naše kapacitete, geostarteški položaj i ostalo što mislimo da su prednosti grada Zadra u smislu privlačenja stranih investitora. Govorili o gospodarskoj zoni Crno, za koju je iskazano najveće zanimanje, kao i za gradnju hotela u sklopu ŠRC "Višnjik". Predstavili smo i luku Gaženica  te Vrata Zadra, kazao je gradonačelnik Božidar Kalmeta. - Bio je to vrlo dobar susret, koji će zasigurno otvoriti vrata i sljedećim kineskim ulagačima koji će dolaziti u Hrvatsku i Zadar. Vjerujem da se neki od projekata mogu realizirati, dodao je. 

- Lokacija i planovi razvoja grada Zadra na mene su ostavili najbolji dojam od svih gradova u Hrvatskoj koje sam do sada posjetila, istaknula je veleposlanica Kine Deng Ying te izrazila zadovoljstvo održanim sastankom. Dodala je da su gospodarstvenici koji su došli s njom već iskazali interes za neke od projekata. Najavila je nove posjete kineskih gospodarstvenika u Zadar i Hrvatsku te pozvala je predstavnike Zadra na veliki poduzetnički sajam u Kinu u lipnju. 

- Kina je najbrže rastuće gospodarstvo u svijetu i dobro je da njihovu poduzetnici iskazuju interes za Zadar i Hrvatsku, rekao je  Stjepan Mesić. Zahvalio je veleposlanici Deng Ying i gradonačelniku Kalmeti na ovom sastanku te naglasio da je s gradonačelnikom uvijek jako dobro surađivao.