Veleposlanica Australije Susan Cox: Obožavam Zadar
Veleposlanica Australije Susan Cox: Obožavam Zadar

Gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta, primio je u nastupni posjet veleposlanicu Australije u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Susan Cox. Iako je do sada već tri puta službeno i, kako je sama kazala, tri puta neslužbeno bila u Zadru, ovo je bio njezin prvi susret s gradonačelnikom Kalmetom. - Moram vam priznati da obožavam Zadar i koristim svaku priliku da dođem u vaš grad, istaknula je na početku veleposlanica Cox.

- Lani sam bila u Zadru u okviru gostujuće izložbe o Aboridžinima, a boravila sam ovdje i u okviru suradnje zadarskog i australskih sveučilišta. Radujem se i ovom Festivalu tune i sushija na koji me pozvao kolega japanski veleposlanik, a sve u cilju produženja turističke sezone u Zadru, ispričala je gospođa Cox te pohvalila organizacijske sposobnosti grada kao i odlične gradske hotele.

Govoreći o australsko-hrvatskoj zajednici, veleposlanica je navela da je u porastu zanimanje druge i treće generacije hrvatskih iseljenika za povratak i ulaganja u Hrvatsku. Dijelom i zbog toga jer je Hrvatska postala članicom EU. - Amabasdor u Canberi i ja ulažemo velike napore kako bi ojačali to zanimanje i radimo na obnavljanju Hrvatsko-australske gospodarske komore. Upravo za mjesec rujan pripremamo posjet trgovačke delegacije sastavljene prvenstveno od hrvatskih ulagača iz dijaspore ali i drugih australskih ulagača.  

Zaželjevši veleposlanici iskrenu dobrodošlicu, gradonačelnik Kalmeta podržao je ovu gospodarsku inicijativu veleposlanice ističući da će u tom smislu Grad Zadar biti potpuno otvoren za ragovor i podršku. Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je gospođa Cox izuzetno zainteresirana i za zadarsku kulturnu baštinu. - Trudimo se, u suradnji s Ministarstvom kulture, našim Sveučilištem, Crkvom i ostalim nadležnim institucijama unaprijediti našu kulturnu i povijesnu baštinu. Što se tiče Festivala tune koji se upravo održava u našem gradu radi se o manifestaciji koja je nama jako važa s turističkog aspekta ali i s gospodarskog budući da su u Zadarskoj županiji najveći izvoznici upravo proizvođači tune, dodao je. 

Na sastanku je iskazana obostrana želja za nastavkom i proširenjem suradnje. 

Vezane fotografije

Veleposlanica Australije Susan Cox: Obožavam Zadar Veleposlanica Australije Susan Cox: Obožavam Zadar Veleposlanica Australije Susan Cox: Obožavam Zadar Veleposlanica Australije Susan Cox: Obožavam Zadar