Ugasite svjetla za Zemlju - 28. ožujka u 20:30
Ugasite svjetla za Zemlju - 28. ožujka u 20:30

Grad Zadar će se i ove godine uključiti u akciju Sat za planet Zemlju, simboličnim gašenjem rasvjete na Narodnom trgu u subotu, 28. ožujka 2015. godine, od 20.30 do 21:30 sati. Time Zadar ponovo daje svoj doprinos ovoj akciji i postaje dio globalne mreže s više od 7.000 gradova diljem svijeta.Pozivamo sve građane da nam se pridruže 28. ožujka u 20:30 gašenjem svjetla i donošenjem odluke o promjeni ponašanja u svrhu očuvanja našeg planeta. 

Sat za planet Zemlju akcija je koju WWF (World Wildlife Fund for Nature) organizira devetu godinu zaredom, a od 2009. godine akciji se pridružila i Hrvatska  i Grad Zadar. Cilj akcije je upozoriti na štetnost klimatskih promjena i na nužnost brige o ekološkom otisku svakog pojedinca. Grad Zadar intenzivno radi na uvođenju novih tehnologija u rasvjeti javnih površina, te primjenjuje ekološki prihvatljivu rasvjetu na sve većem broju rasvjetnih tijela, iz godine u godinu.Svjetlosno onečišćenje je promjena razine prirodne svjetlosti u noćnim uvjetima uzrokovana unošenjem svjetlosti proizvedene ljudskim djelovanjem. Na ekologiju utječe tako da smanjuje biološku raznolikost, smanjuje prirodna staništa životinja. Biljke često nisu u mogućnosti u pravilno vrijeme koristiti energetske resurse što dovodi do povećane količine CO2. Presvijetle noći narušavaju dnevni ritam životinja. Ptice gube orijentaciju i stradavaju u sudarima s neboderima (u sudarima s neboderima i dalekovodima strada više ptica nego od izlijevanja nafte). Krijesnicama je drastično smanjena populacija i životni prostor (svijetle samo u vrijeme parenja).

Povećana razina rasvjete po noći utječe i na ljude. Smanjuje se produkcija melatonina koji je najjači antioksidans u našem tijelu odgovoran za sprečavanje raznih bolesti i usto nam omogućava potreban okrepljujući san. 
Rješenje je ekološka rasvjeta, na kojoj Grad Zadar radi već duži niz godina i postupno prilagođava svoj sustav javne rasvjete ekološki prihvatljivim standardima. 

Vezane fotografije

Ugasite svjetla za Zemlju - 28. ožujka u 20:30