U Zadru otvoren Stožer za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone 2018.
U Zadru otvoren Stožer za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone 2018.
Fotogalerija Galerija
Ministar Božinović obišao PU zadarsku i Stožer.

U prostorima PU zadarske, ministar unutarnjih poslova, dr.sc. Davor Božinović, svečano je otvorio Stožer za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone 2018. (Stožer OA TURS). Otvaranju je nazočio i gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić s pročelnicima, Nevenom Klarinom i Tomislavom Koronom.

Otvaranju su uz ministra  nazočili glavni ravnatelj policije Nikola Milina sa suradnicima, načelnik Policijske uprave zadarske Anton Dražina, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje – Dragan Lozančić, brigadni general Ivica Komljen - zamjenik ravnatelja VSOA-e, te drugi predstavnici VSOA-e  i SOA-e, među kojima i načelnik Centra Zadar, Alen Vugrek.

Stožer je danas započeo s radom i bit će u funkciji do 15. rujna 2018. godine. Cilj uspostave ovakvog centra je usklađivanje, usmjeravanje i nadzor nad obavljanjem policijskih i drugih poslova iz nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova te koordinacija i suradnja s drugim nadležnim tijelima radi provedbe mjera sigurnosti tijekom turističke sezone 2018. godine. Partneri u projektu su DUZS, Ministarstvo obrane, te druga ministarstva koja su izravno vezana uz turizm kao i sve ostale žurne službe.

Nakon kratke prezentacije pomoćnika načelnika uprave policije, Josipa Bukvića, o ciljevima i funkcioniranju Stožera za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone, ministar je uspostavio konferencijski poziv video linkom s Policijskom upravom istarskom, kojom prilikom su nazočni putem video linka dobili informacije o stanju sigurnosti na istarskom području.

Potom je uslijedio posjet Nacionalnom pomorskom centru za prikupljanje podataka Zadar, gdje je voditeljica Centra, Mirna Kovač Bašić prisutne upoznala o radu Centra.

Ministar Božinović ovom je prigodom istaknuo kako nas sve skupa raduje da se o turizmu u Hrvatskoj govori u kontekstu povećanja broja gostiju i hotelskih investicija. Međutim, u pozadini toga turističkog razvoja stoji činjenica da je Hrvatska prepozanta u svijetu kao sigurna zemlja i sigurna destinacija. Rezultat je to velikog rada svih sigurnosnih službi koje 24 sata dnevno brinu o sigurnosti hrvatskih ljudi i gostiju.

- Broj turista se svake godine povećava, sezona traje sve duže, što znači više posla za naše službe i to je jedan od glavinih razoga što smo se odlučili oformiti ovaj stožer za turističku sezonu. Današnja policija mora biti fleksibilna, moderna i mobilna te mora se organizirati funkcionalno, kako bi prikupila sve informacije sigurnosnog karaktera relevantne za sezonu.

Ministar Božinović je objasnio da kako će se u stožeru prikupljati sve sigurnosne informacije koje su relevantne za turističku sezonu, kao što su stanje na prometnicima, na moru.

- Sve te informacije slijevat će se u ovaj centar, a odluke o usmjeravanju, korištenju i preusmjeravanju određenih snaga donosit će se ovdje. Ovdje je fokus na preveniranju i provođenju kriminalističkih istraživanja vezanih uz turističku sezonu i goste od kojih neki mogu biti žrtve, a neki i počinitelji. Centar je u Zadru, ali ovo je nacionalna institucija, institucija Ravnateljstva policije koja djeluje zajedno s partnerima, dodajući da je ovo prva godina rada Stožera za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone.

Stožer će biti povezan i s drugim informacijskim sustavima u Hrvatskoj, ali bit će i u koordinaciji s policijama iz 18 zemalja koje su se pridružile akciji sigurne turističke sezone s obzirom na to da svake godine, kako je naveo ministar Božinović, sve više stranih policija želi sudjelovati u sigurnosnoj akciji jer turisti iz njihovih zemalja dolaze u Hrvatsku.

 

Vezane fotografije

U Zadru otvoren Stožer za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone 2018. U Zadru otvoren Stožer za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone 2018. U Zadru otvoren Stožer za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone 2018. U Zadru otvoren Stožer za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone 2018. U Zadru otvoren Stožer za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone 2018. U Zadru otvoren Stožer za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone 2018.