Tjedan školskog doručka u zadarskim osnovnim školama
Tjedan školskog doručka u zadarskim osnovnim školama
Fotogalerija Galerija
Uz posluživanje doručka školski kuhari su podučili učenike i o važnosti uključivanja voća i povrća u svakodnevnu prehranu.

Tjedan školskog doručka u osnovnim školama Grada Zadra započeo je u ponedjeljak 11. listopada 2021. u Osnovnoj školi Krune Krstića koja je prošle godine postala školom mentorom u sklopu projekta Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo „Živjeti zdravo“, a pod čijim okriljem se i odvija inicijativa Tjedna školskog doručka. Obilježavanje početka Tjedna školskog doručka, a na temu povrtnog doručka, pozdravio je i gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić, pridruživši se učenicima te škole, kao i ravnateljici Jasmini Matešić u degustaciji povrtnog doručka. Na jelovniku su se našli namazi od slanutka, mrkve i patlidžana posluženi sa zdravijim vrstama kruha (integralni, kukuruzni, beskvasni), dvije vrste povrtnih smoothie-a i povrtni muffini od mrkve i tikvice.

Nakon svečanog i veselog obilježavanja početka  tjedna u kuhinji i blagovaonici škole mentora,  školski kuhar OŠ Krune Krstića, Igor Nikolić, posjetio je Osnovnu školu  Petra Preradovića gdje ga je dočekao školski kuhar Vladimir Badel. Kuhari su zajedno pripremili i poslužili doručak učenicima te škole, a na jelovniku su se našla ista jela poslužena samo koju minutu prije u OŠ Krune Krstića. Uz posluživanje doručka školski kuhari su podučili učenike i o važnosti uključivanja voća i povrća u svakodnevnu prehranu.

Drugoga dana Tjedna školskog doručka, 12. listopada 2021., nakon odrađene pripreme u školskoj kuhinji OŠ Krune Krstića, školska kuharica Marica Zelić posjetila je OŠ Šime Budinića gdje ju je dočekala ravnateljica Jagoda Galić te  u suradnji sa školskim kuharima Anom Kraljev i Juricom Ciglarom pripremila dvije vrste povrtnih smoothie-a učenicima te škole. Reakcije učenika bile su izvrsne, toliko da su brzo pronašli i nazive za smoothie koji su toga jutra posluženi. Tako je zeleni smoothie s dodatkom špinata postao „Hulk“, a narančasti s dodatkom mrkve „Orange Hero“. Školski kuhari obje vrste smoothie-a pripremili su ispred učenika, a nakon prve degustacije, tražila se i koja čaša više.

Nakon posjete OŠ Šime Budinića kuharica Marica Zelić nastavila je svoj put prema Katoličkoj školi Ive Mašine gdje ju je dočekao ravantelj škole, don Roland Jelić i  školska kuharica Petra Bugarija Jukić. U ovoj školi posluženi su povrtni muffini od mrkve i tikvice, spravljeni toga jutra u OŠ Krune Krstića, a potom distribuirani u ovu školu.

Treći dan Tjedna školskog doručka započeo je posjetom školskih kuharica Verene Radulić iz OŠ Bartula Kašića i Marije Biljan iz OŠ Stanovi školskoj kuhinji OŠ Krune Krstića. Igor, Marica, Verena i Marija zajedno su pripremili oko 100-tinjak povrtnih muffina. Igor i Verena potom su otišli u OŠ Bartula Kašića gdje su pred učenicima spravljali narančasti i zeleni smoothie koje su poslužili s namazima od mrkve i slanutka te ujutro spravljene povrtne muffine. Učenicima ove škole, kojima se pridružila i ravnateljica Katica Skukan, najviše se svidio narančasti smoothie od naranče, jabuke i mrkve, a iznenađenje je bilo oduševljenje učenika namazom od mrkve. Narančasti smoothie i u ovoj školi dobio je svoj naziv te postao „Miljenko“.

Školska kuharica Marija Biljan u svojoj školi, OŠ Stanovi, poslužila je povrtne muffine dostavljene iz OŠ Krune Krstića te jelo naziva „Lečnik“, a za koje je recept dobila od školske kuharice OŠ Voštarnica Antonije Đuđik, a ona pak od bake jednog svog učenika koja je porijeklom s Kosova. Radi se o vrsti zlevanke sa sirom i špinatom, a na koju su učenici jako dobro reagirali. Jela su se svidjela i ravnatelju Markici Periću koji je također sa svojim učenicima degustirao povrtni doručak.

Četvrti dan Tjedna školskog doručka započeo je posjetom kuharice OŠ Voštarnica, Antonije Đuđik, OŠ Krune Krstića koja je ispred svoje škole, ali i OŠ Šimuna Kožičića Benje pripomogla u pripremi povrtnih muffina. Potom je nastavila do svoje škole gdje je iste poslužila, a potom posjetila susjednu školu, OŠ Šimuna Kožičića Benje, gdje su je dočekali ravnatelj Dražen Adžić i školska kuharica Josipa Utković te su zajedno poslužile povrtni doručak učenicima te škole. Učenici su svojoj kuharici i kuharici gošći pripremili i pjesmicu kojom su ih dočekali prilikom posluživanja povrtnog doručka u svom razredu.

Posljednji dan Tjedna školskog doručka 15. listopada 2021. bio je rezerviran za OŠ Zadarski otoci. Toga jutra dostavljeni su povrtni muffini iz OŠ Krune Krstića, a školska kuharica Jelena Kolčeg, spravila je još pregršt zanimljivih jela pa su se tako na bogatom stolu našli namazi od slanutka i mrkve s bučinim i maslinovim uljem, zlevanka od patlidžana, mrkve i luka, zlevanka od špinata, blitve i sira, polpetice od tikvica i zobenih pahuljica, slatka savijača od tikvica s medom i savijača od jabuka. Učenike su dočekali ravnatelj škole Davor Barić i kuharica Jelena Kolčeg te skupa s njima degustirali povrtni doručak.

U svim osnovnim školama Grada Zadra povrtni doručak je jako dobro prihvaćen, spravljena jela zadovoljila su istančana dječja nepca koja su otkrila da, i uz obožavano slatko, postoje jednako fina i ukusna jela koja uključuju povrće. Uz posluživanje hrane učitelji i školski kuhari proveli su i razne edukativne radionice za svoje učenike, a sve dojmove, više od riječi, prenose fotografije iz svih škola koje se mogu pogledati u velikoj fotogaleriji.

Vezane fotografije

Tjedan školskog doručka u zadarskim osnovnim školama Tjedan školskog doručka u zadarskim osnovnim školama Tjedan školskog doručka u zadarskim osnovnim školama Tjedan školskog doručka u zadarskim osnovnim školama Tjedan školskog doručka u zadarskim osnovnim školama Tjedan školskog doručka u zadarskim osnovnim školama Tjedan školskog doručka u zadarskim osnovnim školama Tjedan školskog doručka u zadarskim osnovnim školama Tjedan školskog doručka u zadarskim osnovnim školama Tjedan školskog doručka u zadarskim osnovnim školama