PISARNICA GRADA ZADRA
Radno vrijeme sa strankama:
PON-PET 08:30-14:00 h
SRIJEDOM 08:30-20:00
PAUZA 11:30-12:00 h
E-mail za primanje pismena: pisarnica@grad-zadar.hr
20. lipnja 2016.
S radom je započela Služba prometnog redarstva Grada Zadra. Broj telefona putem kojeg građani mogu kontaktirati prometne redare i prijaviti uočene nepravilnosti u prometu je 627 – 701 i br. mob. 099 607 3480 svakim radnim danom uključujući i subotu od 7 do 14 sati i od 14 do 21 sat. Služba prometnog redarstva dežurna je i nedjeljom.
01. lipnja 2015.
Radno vrijeme gradske uprave je klizno u vremenu od 7 do 16 sati. Svi gradski upravni odjeli i službe radit će u navedenom razdoblju svakodnevno uz dnevni odmor od 11:30 do 12:00 sati.
22. listopada 2009.
Od 1. listopada 2009. Grad Zadar posluje pod novim matičnim brojem: 2546558; OIB: 09933651854
Grad Zadar od školske 2021./2022. godine s osnovnim školama na svome području, podržava ideju o važnosti zdravog školskog obroka
Nacionalni „Tjedan školskog doručka“ pokrenuo je Hrvatski zavodza javno zdravstvo, u sklopu nacionalnog programa „Živjeti zdravo“, a s ciljem podizanja svjesnosti o važnosti nutritivno bogatog doručka za svako školsko dijete. Tako škole u Tjednu školskog doručka putem edukativnih i zabavnih aktivnosti podsjećaju na važnost očuvanja zdravlja i stvaranja pravilnih prehrambenih navika od rane dobi. Doručak je za školarce najvažniji obrok u danu, a škole su mjesto gdje se svaki dan poslužuju tisuće doručaka.Obilježavanje nacionalnog „Tjedna školskog doručka“ veže se i uz Svjetski dan hrane koji se obilježava svake godine 16. listopada.
Kako bi podržao ideju o važnosti zdravog školskog obroka, Grad Zadar se, od školske 2021./2022. godine s osnovnim školama na svome području, priključio spomenutoj inicijativi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te se „Tjedan školskog doručka“ obilježava svake školske godine pa tako i u školskoj 2025./2026. godini.
Svake godine „Tjedan školskog doručka“ ima odabranu temu pa je tako ove godine tema bila„Doručkom oko svijeta“, a s ciljem poticanja učenika na istraživanje doručaka u različitim kulturama, učenje o raznolikosti prehrane, ali i na zahvalnost školskim kuharicama i kuharima za njihov svakodnevni doprinos prilikom boravka učenika u školi.
Osnovne škole s područja grada Zadra koje su se uključile u obilježavanje Tjedna školskog doručka,odnosno školske kuharice i kuharice, odabrali su jelovnike i vrstu doručka kojom su se predstavljali u okviru ove manifestacije, a ujedno su, u suradnji s učiteljima, uključili i druge aktivnosti kako bi doprinijeli unaprjeđenju školske prehrane.
Obilježavanje Tjedna školskog doručka 2025. započelo je 13. listopada 2025. godine, u OŠ Smiljevac i OŠ Petra Preradovića te 14. listopada u OŠ Bartula Kašićagdje je poslužen dalmatinski doručak. U tim školama, školske kuharice i kuhari, između pregrštaraznih jela i neizostavnog pršuta, budžole, šokola, pancete i sira, služili su i „kolač“ s „Divkom“, obrok dobro poznat starijim generacijama, a koji nosi mirise djetinjstva i bakinih kuhinja. Time je „Tjedan školskog doručka“ simbolično započeo iz vlastitog kulturnog i gastronomskog okruženja, a kroz nastavak manifestacije u ostatku tjedna škole su se otvarale okusima jutarnjih obroka iz različitih krajeva svijeta.
Tako je u POŠ Nova poslužen francuski doručak koji je uključivao kroasane i baguette poslužene u raznim kombinacijama s voćem te quiche s porilukom, a u OŠ Krune Krstića engleski doručak s neizostavnim jajima i šunkom/slaninom (ham andeggs).
U OŠ Zadarski otoci učenici su se opet vratili u domaće okružje i uživali u hrvatskom doručku gdje im je poslužena gibanica od sira, pita od poriluka, palenta s jogurtom, pohana cvjetača itd.
U OŠ Šimuna Kožičića Benje učenici su se upoznali s talijanskim doručkom gdje su isprobavali bruschette s rajčicom, kriške dinje s pršutom, tjesteninu s pestomgenovese te u umaku od rajčica (pasta napoletana), a u KOŠ Ive Mašine poslužen je meksički doručak s tortiljom punjenom avokadom, puretinom i svježim špinatom.
Obilježavanje manifestacije završilo je u petak 17. listopada 2025. u OŠ Stanovi gdje je također poslužen engleski doručak, uz jaja sa šunkom i pancetom, kobasice i grah te u OŠ Šime Budinića gdje je posluženislandski doručaku kojem je skyr (islandski tip jogurta) igrao glavnu ulogu pa su tako posluženi browniji, smoothie i žitarice sa skyrom te, uz ostalo, muffini s punjenjem od jabuka i pašteta od lososa.
U svakoj od zadarskih škola služilo se i svježe voćei povrće od kojih su školske kuharice i kuhari složili prave ukrase.
Nakon služenja doručaka svi posluženi pladnjevi ostajali su prazni, a škole su vrvile dječjim smijehom i veseljem pa zaključujemo kako su zadarski školarci bili zadovoljni onime što su im priredili njihovi školski kuhari, a djelić atmosfere iz zadarskih osnovnih škola donosimo u fotogaleriji.