Na poziv zadarskog grada - prijatelja Szekesfehervara i gradonačelnika Tihamera Warvasovskog, njihove Gradske uprave te Hrvatske manjinske samuprave i gđe Janje Cindrić Jakubek, pod pokroviteljstvom i u organizaciji Grada Zadra, u okviru aktivnosti međunarodne suradnje, od 9. do 11. svibnja ove godine tamo je boravila skupina zadarskih učenica sa svojim voditeljima. S njima je u Mađarsku otputovala i predsjednica Mađarskog kulturnog društva „Čardaš", gđa Olga Grdić s prigodnom izložbom.

Ova je godina posvećena renesansi u Mađarskoj i 550. je obljetnica krunidbe kralja Matijasa. U sklopu proslava koje se održavaju diljem čitave zemlje, u Szekesfehervaru se po prvi put održava i priredba pod nazivom „Plesni mostovi" . Grad Szekesfehervar je ovom prigodom uz Zadar, pozvao goste i iz drugih gradova prijatelja i to: Schwabish Gmund (Njemačka), Kemi (Finska), Opol (Poljska), Cento (Italija) te je ovo bio pravi mali međunarodni festival plesa.

Zadarski plesni ansambl pod vodstvom gđe Sanje Petrovski nastupio je na glavnom trgu s nizom renesansnih plesova te je sudjelovao u zajedničkim radionicama s kolegama iz drugih gradova.

 

Djevojački zbor pod vodstvom dirigentice gđe Branke Višić Karavida i uz pratnju gđe Martine Lazar održao je dva koncerta i oduševio mađarsku publiku. Time je zavrijedio poziv kolega iz glazbene škole Hermman Laszlo za snimanje zajedničkog CD-a s njihovim gudačkim orkestrom. Ovo je gostovanje ujedno predstavljalo i uzvratni posjet naše Glazbene škole Blagoje Bersa koja je prošle godine bila domaćin Gudačkom orkestru Glazbene škole Hermman Laszlo iz Szekesfehervara i koja je priredila Zadranima nezaboravan koncert u crkvi Sv. Frane u Zadru i u samoj Glazbenoj školi.

 

Svibanjski susreti u Szekesfehervaru potvrdili su još jednom nastavak prijateljstva i suradnje dvaju gradova te otvorili mogućnosti za buduće zajedničke inicijative.

 

Vezane fotografije

Svibanjske svečanosti uz blagdan Duhova u Szekezfehervaru, Mađarska