Kako je u svom govoru naglasila zadarska gradonačelnica, na ovaj dan odajemo priznanje svim naraštajima Zadrana koji su ovaj grad uvijek iznova, nakon svakog njegovog stradanja, podizali iz pepela i prisjećamo se povijesnih zbivanja koja su odredila sudbinu ovog grada, sjećamo se svih zadarskih buna, ratova i mirova, svih njegovih nevinih žrtava i heroja, svih onih koji krvlju, znojem i perom tkahu slobodni Zadar, slobodnu Hrvatsku.

Budnicom Gradske glazbe po zadarskim ulicama i trgovima započelo je današnje svečano obilježavanje Dana Grada i blagdana Svetog Krševana, nastavljeno polaganjem vijenaca na Središnji križ na Gradskom groblju te na spomen obilježje na Narodnom trgu.

Središnji dogadaj dvotjednog obilježavanja Dana Grada bila je svečana sjednica Gradskog vijeća održana na sami blagdan zadarskog zaštitnika u Hrvatskoj kazališnoj kući. Na toj je sjednici gradonačelnica Lovrin uručila nagrade ovogodišnjim laureatima.
Kao što smo već ranije izvijestili, odlukom Gradskih vijećnika ovogodišnja Nagrada Grada za životno djelo otišla je prof.dr.sc. Aleksandru Stipčeviću iz Zagreba, Nagrade Grade dobili su supružnici Zlata i Julije Derossi, potom jedriličari Matija Longin i Pavle Kostov, Dječji vrtić «Radost», Zavod za povijesne znanosti HAZU u Zadru te «Jadrolinija d.d.», dok je odlukom gradonačelnice Grb Grada Zadra za 2004.godinu pripao mladom fizičaru Antoniju Majdandžiću.

Uz prigodni program u HKK Zadar, nazočnima se obratila zadarska gradonačelnica Ana Lovrin, podsjetivši na sve započete, nastavljene i ostvarene programe i projekte u našem gradu u proteklih godinu dana, a u mnoštvu dogadaja koji su obilježili ovu godinu na izmaku, posebno je istaknula završetak autoceste od Zadra do Zagreba, kao i početak gradnje dvaju kapitalnih projekata, zatvorenog plivališta i višenamjenske gradske dvorane.

Kako je naglasila u svom govoru, na ovaj dan odajemo priznanje svim naraštajima Zadrana koji su ovaj grad uvijek iznova, nakon svakog njegovog stradanja, podizali iz pepela i prisjećamo se povijesnih zbivanja koja su odredila sudbinu ovog grada, sjećamo se svih zadarskih buna, ratova i mirova, svih njegovih nevinih žrtava i heroja, svih onih koji krvlju, znojem i perom tkahu slobodni Zadar, slobodnu Hrvatsku.

Gradonačelnica je dodala i da ovom prigodom obilježavamo povijesni dogadaj drugog zasjedanja ZAVNOH-a i njegovu odluku o vraćanju Zadra hrvatskoj matici od koje je otrgnut Rapalskim ugovorom 1920.godine.