Svečano proslavljen Dan grada Zadra i blagdan sv. Krševana
Svečano proslavljen Dan grada Zadra i blagdan sv. Krševana
Fotogalerija Galerija
Dodijeljena Javna priznanja Grada Zadra.

Svečano obilježavanje Dana grada Zadra i blagdana njegovog zaštitnika sv. Krševana započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na zadarskom Gradskom groblju u spomen svim poginulim braniteljima u Domovinskom ratu. Svijeće i cvijeće položila su brojna izaslanstva predvođena gradonačelnikom Božidarom Kalmetom, zamjenicima Zvonimirom Vraničićem i Ivicom Vlakićem te predsjednikom Gradskog vijeća, Živkom Kolegom. Obilježavanje se nastavilo Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u HNK Zadar na kojoj su dodijeljena javna priznanja Grada Zadra pojedincima, ustavnovama i udrugama. Gradonačelnik Kalmeta na početku svog izvješća o radu kazao je kako je ovo poseban dan za Zadar u kojem slavimo opstojnost i život u njemu, dan u kojem se na poseban način sjećamo svih naših sugrađana koji su svoje znanje i umijeće, rad i ljubav utkali u njegovu povijest.

- Dan je to u kojem zahvaljujemo hrvatskim braniteljima, koji su poput brojnih naraštaja u bremenitoj zadarskoj prošlosti, bili spremni i odlučni za njega položiti svoje živote. Posebno zahvaljujemo onima koji više nisu s nama, a njima i njihovim obiteljima najviše dugujemo biti složni i zajedno graditi i čuvati grad koji su toliko voljeli. Jer, oni koji odustaju nikada ne pobjeđuju, a oni koji pobjeđuju nikada ne odustaju. I zato je Zadar, naš žilavi mediteranski starac nepresušnog mladenačkog duha, danas iznadprosječni hrvatski grad, grad koji je prepoznala i Europa. Usprkos dugogodišnjoj gospodarskoj krizi, to smo postigli svi skupa. Naprotiv, kriza nam je samo dala poticaj da damo svoj maksimum i tražimo rješenja, odlučni i posvećeni ciljevima, kazao je Kalmeta. Gradonačelnik je također istaknuo da nastavljamo političku borbu da Zadar ostane centar županije, a  ne ispostava velikih gradova, jer, kako je kazao, ne postoji niti jedan povijesni, gospodarski, znanstveni ili administrativni argument da to tako i ne bude sutra. Na temelju dosad učinjenog, želim istaknuti da su svi građani, svatko ovdje od vas, dali neprocjenjiv doprinos onome što Zadar danas jest, što predstavlja. Želim reći da bi bez vas Zadar bio tek splet ulica i trgova, zaključio je gradonačelnik čestitajući ovogodišnjim laureatima.

Nagradu Grada Zadra za životno djelo ove su godine dobili dr. Boris Labar poznati zadarski hematolog i nekad dekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu te istaknuti hrvatski i zadarski političar Davor Aras koji su se u svoje i u ime nagrađenih zahvalili na priznanjima.  Nagradu Grada Zadra dobili su: Osnovna škola Bartula Kašića, Zadarski komorni orkestar, grupa Forum, Tanja i Igor Blaslov te Marin Buovac. Grb Grada Zadra dobili su prof. Nenand Ninčević posthumno, kamenoklesar Marinko Katuša, prof. Marko Prgin, Boris Marin i Marko Butić, Šime Relja. Svojom odlukom, zadarski gradonačelnik je dodijelio Grb Grada Zadra Udruzi za uzgoj i zaštitu ptica te Udruzi umirovljenika Jazine 1.

U katedrali sv. Stošije povodom Dana grada i blagdana sv. Krševana održana je svečana sveta misa koju je predvodio generalni vikar Zadarske nadbiskupije, don Josip Lenkić

 

 

Vezane fotografije

Svečano proslavljen Dan grada Zadra i blagdan sv. Krševana Svečano proslavljen Dan grada Zadra i blagdan sv. Krševana Svečano proslavljen Dan grada Zadra i blagdan sv. Krševana Svečano proslavljen Dan grada Zadra i blagdan sv. Krševana Svečano proslavljen Dan grada Zadra i blagdan sv. Krševana Svečano proslavljen Dan grada Zadra i blagdan sv. Krševana Svečano proslavljen Dan grada Zadra i blagdan sv. Krševana Svečano proslavljen Dan grada Zadra i blagdan sv. Krševana Svečano proslavljen Dan grada Zadra i blagdan sv. Krševana Svečano proslavljen Dan grada Zadra i blagdan sv. Krševana