Susret dvaju predsjednika u Zadru
Susret dvaju predsjednika u Zadru
Fotogalerija Galerija
Predsjednik Republike Albanije u radnom posjetu Republici Hrvatskoj.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović susrela  se  u Zadru s predsjednikom Republike Albanije Ilirom Metom prilikom njegovog radnog posjeta Republici Hrvatskoj. Susret dvoje predsjednika započeo je u zadarskom naselju Arbanasi, u crkvi pa potom i samostanu Školskih sestara franjevki,  gdje  se  dvoje predsjednika  susreslo s građanima te su se upoznati s poviješću Arbanasa.

Nakon toga održali su sastanak u Maloj vijećnici Grada Zadra s gradonačelnikom Grada Zadra Brankom Dukićem,  županom Zadarske županije Božidarom Longinom,  i predsjednikom Županijske gospodarske komore Zadar Dariom Jurinom. Ispred Velike vijećnice  otkrili su spomen-ploču povodom 550. godišnjice smrti velikog albanskog junaka Jurja Kastriotića Skenderbega.

Predsjednica Grabar Kitarović izjavila je nakon susreta kako su imali prilike razgovarati o dvije teme: nadolazećem Hrvatskom danu koji će se obilježiti u Albaniji, a na kojem će aktivno sudjelovati i Sveučilište u Zadru, te o potrebi zajedničkog očuvanja Jadrana od onečišćenja. Predsjednik Meta objasnio je kako je ova godina, godina Skenderbega, izuzetno važna za Albaniju i Albance, te on tim povodom obilazi mjesta na koja su Albanci iseljavali tijekom povijesti. Također, izrazio je želju i namjeru za poboljšanjem suradnje između dvije države na svim poljima- kulture, umjetnosti, gospodarstva...jer smatra da ima puno prostora za unaprjeđenje svih tih sektora.