Studenti donirali srednjovjekovnu plombu
Studenti donirali srednjovjekovnu plombu

U ponedjeljak, 25. studenog 2013. u odjelu Muzej grada Zadra održana je prezentacija donacije nalaza srednjovjekovne plombe s prikazom zaštitnika grada Zadra sv. Krševana. Plombu su pronašli studenti arheologije Sveučilišta u Zadru na gradskoj plaži Kolovare i donirali je Narodnom muzeju Zadar u prigodi Dana Grada Zadra i blagdana Svetog Krševana. Radi se o jedinstvenom nalazu koji sukladno stilskim karakteristikama datira iz 13. stoljeća, kazao je doc.dr.sc. Mato Ilkić s Odjela arheologije Sveučilišta u Zadru.

 

Na području Kolovara nekada se nalazila luka, o čemu svjedoče numizmatički nalazi. A na mjestu na kojem je pronađena plomba u 16. se stoljeću nalazila i sakralna građevina posvećena sv.Krševanu, dodao je doc.Ilkić.  Kustos odjela Muzej Grada Zadra, Vladimir Alavanja naglasio je kako je svaka donacija građana iznimno značajna za fundus muzeja koji je naročito stradao u Drugom svjetskom ratu. U ime Grada Zadra prezentaciji je nazočio pročelnik Radovan Dunatov.  

Vezane fotografije

Studenti donirali srednjovjekovnu plombu Studenti donirali srednjovjekovnu plombu Studenti donirali srednjovjekovnu plombu Studenti donirali srednjovjekovnu plombu Studenti donirali srednjovjekovnu plombu Studenti donirali srednjovjekovnu plombu