Održano završno događanje u sklopu projekta RUINS pod nazivom "Kako očuvati srednjovjekovnu baštinu"
Održano završno događanje u sklopu projekta RUINS pod nazivom "Kako očuvati srednjovjekovnu baštinu"
Rezultati provedbe projekta "RUINS - Održiva prenamjena, očuvanje i moderno upravljanje povijesnim ruševinama" prezentirani su u petak, 4. rujna 2020.

Cilj projekta RUINS je revitalizirati srednjovjekovne ruševinekroz moderno upravljanje i dodjeljivanje suvremenih, društveno korisnih funkcija, uz očuvanje njihove povijesne vrijednosti. Suradnja partnera iz šest zemalja s različitim tradicijama i iskustvima rezultirala je razvojem univerzalnih modela koji bi se mogli primijeniti za upravljanje, korištenje i zaštitu srednjovjekovnih ruševina diljem Europe, pružajući europsku dodanu vrijednost.

Na završnom događanju održanom u Zadru ali i online,predstavljeni su rezultati projekta uz raspravu o zaštiti kulturne baštine kroz primjer upravljanja srednjovjekovnom ruševnom crkvicom sv. Stošije na Puntamici.

Ujedno je Renata Marušić, voditeljica odjela za provedbu projekata međuregionalne i transnacionalne suradnje u Agenciji ZADRA NOVA uručila kroz projekt izrađeni „Plan upravljanja pilot lokacijom - crkvom sv. Stošije“ Dini Bušić, pročelnici Upravnog odjela za kulturu i šport Grada Zadra koji je vlasnik pilot lokacije.

Rezultate cjelokupnog projekta predstavio je prof. Bogusław Szmygin s Tehološkog sveučilišta u Lublinu kao vodećeg partnera u projektu. Izrađeni model zaštite, ponovne upotrebe i upravljanja srednjovjekovnim ruševinama kao i integrirani model (Plan upravljanja crkvom sv. Stošije) predstavila je Iva Papić, vanjski stručnjak na projektu. Antun Nekić s Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru osvrnuo se na rad s lokalnim dionicima kroz panel rasprave te na sami dokument Plana upravljanja, dok je Dina Bušić iz Upravnog odjela za kulturu i sport Grada Zadra govorila o iskustvu sudjelovanja u projektu i upravljanja pilot lokacijom te predstavila investicije koje je Grad Zadar realizirao vlastitim sredstvima te sredstvima Ministarstva kulture. Petar Šundić iz organizacije Pro Futuro iz Crne Gore predstavio je primjer korištenja srednjovjekovnih građevina - Unutar i izvan drevnih zidina starog grada Bedema u Nikšiću kroz organizaciju rock festivala.

Ova će završna aktivnost pomoći dionicima projekta u osnaživanju njihovih kapaciteta za upravljanje, očuvanje i razmatranje ponovne upotrebe srednjovjekovnih objekata te međusobno povezivanje i suradnju.

Projekt RUINS provode Grad Zadar i Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA u sklopu Interreg Programa Središnja Europa 2014.–2020. Na projektu vrijednom 1.765.421,10 eura sudjelovali su partneri iz šest europskih zemalja – Poljske, Češke, Italije, Slovenije, Slovačke i Hrvatske. Provedba projekta počela je 1. lipnja 2017., a završava 30. rujna 2020. godine.

Vezane fotografije

Održano završno događanje u sklopu projekta RUINS pod nazivom "Kako očuvati srednjovjekovnu baštinu" Održano završno događanje u sklopu projekta RUINS pod nazivom "Kako očuvati srednjovjekovnu baštinu"