Sredstvima EU fondova pokrenut razvoj poljskog grada Rzeszowa
Sredstvima EU fondova pokrenut razvoj poljskog grada Rzeszowa

U zadarskom IMPACT Centru održan je „Info dan o EU fondovima za urbana područja s primjerima poljske prakse“. Zainteresiranoj zadarskoj javnosti po prvi su put predstavljeni detalji operativnih programa „Konkurentnost i kohezija“ te „Učinkoviti ljudski potencijali“ u svim segmentima financiranja.

U četvrtak, 5. ožujka, u zadarskom IMPACT Centru održan je „Info dan o EU fondovima za urbana područja s primjerima poljske prakse“. 

Na info danima prisustvovao je velik broj naših sugrađana koji su svojim pitanjima i pozornom pažnjom mogli saznati više o mogućnostima koje očekuju naš grad i regiju putem EU fondova do 2020 godine. Po prvi puta su naime predstavljeni detalji operativnih programa „Konkurentnost i kohezija“ te „Učinkoviti ljudski potencijali“ u svim segmentima financiranja, a kako bi građani spremno dočekali brojne izvore financiranja.

Jedinstvena prilika pružila se svim sudionicima da imaju predavanje – case study grada Rzeszowa, u Poljskoj, koji je drugi najbolji grad po povučenim EU sredstvima u Poljskoj po glavi stanovnika, a ujedno i glavni grad bratske regije sa Zadarskom županijom – Podkarpatskim vojvodstvom. Grad Rzeszow je zapravo svijetli primjer grada koji je od najsiromašnije regije 2004. godine u cijeloj EU došao do grada sa samo 4% nezaposlenosti, prijestolnice inovacija, s najvećim rastom broja studenata i stanovnika. U grad se slilo preko 3 milijarde EUR investicija putem EU fondova u brojne sektore, kroz proteklu financijsku perspektivu 2007 – 2013. Osim istog, predstavljena su cjelokupna iskustva Republike Poljske koja je od ulaska u EU imala rast BDP-a od 48%, dok je prosječan rast EU 28 iznosio 11% u istom razdoblju.

Ujedno, sudionicina događaja predstavljeni su iznimno svijetli primjeri zelene gradnje u svijetu i mogućnosti za obnovu fasada, važnost zelene gradnje te trendovi u svijetu i hrvatkom susjedstvu.

Ovim info danima završen je ciklus predavanja od 4 mjeseca te 15 gradova širom Dalmacije u organizaciji društva UHY SAVJETOVANJE na kojem je sudjelovalo preko 1000 sudionika, a čime je poslana snažna poruka javnosti o značaju i mogućnosti korištenja EU fondova u Dalmaciji, a slične pozitivne primjere prakse očekujemo i u budućnosti.

Događanje su organizirali konzultantska tvrtka UHY Savjetovanje d.o.o., poljskog partnera „Udruge B4“,  Hrvatska udruga poslodavaca Dalmacije, Hrvatski savjet za zelenu gradnju i grad Zadar, a sve pod pokroviteljstvom Odjela za promociju trgovine i ulaganja pri Ambasadi Republike Poljske u Zagrebu.

Vezane fotografije

Sredstvima EU fondova pokrenut razvoj poljskog grada Rzeszowa Sredstvima EU fondova pokrenut razvoj poljskog grada Rzeszowa Sredstvima EU fondova pokrenut razvoj poljskog grada Rzeszowa Sredstvima EU fondova pokrenut razvoj poljskog grada Rzeszowa