Srednjoškolci iz Romansa posjetili Grad Zadar
Srednjoškolci iz Romansa posjetili Grad Zadar

Od 4. do 11. travnja u Zadru boravi grupa od dvadesetak učenika i troje nastvanika srednje škole iz Romansa. Na ovom studijskom putovanju želja im je upoznati Zadar i širu regiju. Tim povodom posjetili su i Grad Zadar gdje su ih u Velikoj vijećnici, u ime gradonačelnika, ugostili pročelnik za odgoj i školstvo, Joso Nekić, zamjenica pročelnika, Doroteja Kamber Kontić, voditeljica Odsjeka za međunarodnu suradnju, Anita Gržan Martinović i voditeljica Odsjeka za protokol, Mirjana Sačić. 

Pročelnik Nekić dragim je gostima prenio pozdrave gradonačelnika i zaželio ugodan i zanimljiv boravak u Zadru. - Čitav naš grad je povijest, od drevnog antičkog Foruma preko vrijednih sakralnih spomenika iz različitih razdoblja do suvremenih instalacija kao što su Pozdrav Suncu i Morske orgulje koje će vjerujem vama biti najzanimljivije, istaknuo je pročelnik te ponudio svaku pomoć gradske uprave u obilasku Poluotoka, kulturno-povijesnih institucija, muzeja i drugih turističkih atrakcija koje bi im mogle biti atraktivne. Pohvalio je ovo vrijedno prijateljstvo koje između Romansa i Zadra traje već punih 29 godina i predložio da se sljedeća okrugla obljetnica proslavi na poseban način.

Voditelj grupe, Daniel Rajon, inače nastavnik engleskog jezika, zahvalio se na srdačnom prijemu i kazao da su prve kontakte ostvarili s nastavnicom Ecijom Peruza iz Hotelijersko-ugostiteljske škole u Zadru, koja također već dugi niz godina sudjeluje u razmjenama učenika francuskog jezika između naša dva grada prijatelja. Gđa Peruza im je dala korisne informacije i kontakte, uputila ih i na urede u Gradskoj upravi i također na Poljoprivrednu školu Stanka Ožanića u Zadru. 

 - Smješteni smo u Omladinskom hostelu na Boriku, a tijekom svog boravka, osim Zadra, posjetit ćemo vaše nacionalne parkove: Plitvice i Paklenicu, Park prirode Vransko jezero, izvor Une, Nin i dr., rekao je Rajon oduševljen hrvatskim priodnim ljepotama. Također, goste iz Romansa zanimalo je kako je došlo suradnje između dva grada o čemu im je govorila gđa Gržan Martinović.  

Kratka kronologija prijateljstva Romansa i Zadra:

Grad Zadar i Grad Romans potpisali su Povelju o bratimljenju 1985.g. u Romansu. Suradnja je počela početkom 80-tih  godina. Odvijala se u najrazličitijim područjima, počevši od razmjene osnovno-školske djece preko kulturne i športske do  gospodarske suradnje. U pogledu razmjene učenika osnovnih škola, vrijedno je spomenuti da je  dosad u njoj sudjelovalo više stotina djece, a nije se prekidala  ni za vrijeme Domovinskog rata. Grad Romans također je  pokazao svoje prijateljstvo u tim teškim danima, upućujući Zadru humanitarnu pomoć. Osim kroz razmjene učenika, suradnja Zadra i Romansa odvija se kroz brojne druge aktivnosti: kulturne i športske priredbe i dr. U većini ovih programa sudjeluje Romans International (institucija osnovana pri Gradu Romansu 1997. za međunarodnu suradnju). Grad Romans svake dvije godine organizira Bienale na kojem se okupe predstavnici svih gradova prijatelja Romansa, uz njihove kulturno-zabavne grupe i na tim se susretima raspravlja o unapređenju mira i solidarnosti u Europi i svijetu, očuvanju prirode i naše Zemlje i drugim globalnim temama i aktualnostima lokalnih samouprava.

- Grad Zadar snosi troškove programa učeničkih razmjena, a roditelji snose dio troška putovanja. Premda je posljednjih godina bilo ponekad teško pronaći financijska sredstva za programe međunarodne suradnje, nismo niti u jednom trenutku razmišljali da bismo od njih odustali.  Nastojimo iznalaziti nove načine planiranja i financiranja ovih vrijednih susreta i planirati kvalitetne sadržaje kojima ćemo našim mladima i nadalje omogućavati učenje jezika, različitih kultura i običaja, znanja i vještina, a sve  uz puno topline i  iskrenog prijateljstva, zaključila je Gržan Martinović.

Vezane fotografije

Srednjoškolci iz Romansa posjetili Grad Zadar Srednjoškolci iz Romansa posjetili Grad Zadar Srednjoškolci iz Romansa posjetili Grad Zadar Srednjoškolci iz Romansa posjetili Grad Zadar Srednjoškolci iz Romansa posjetili Grad Zadar Srednjoškolci iz Romansa posjetili Grad Zadar