Sastanak Savjeta za gospodarstvo
Sastanak Savjeta za gospodarstvo

U Maloj vijećnici Grada Zadra održan je sastanak Savjeta za gospodarstvo na temu poticanja gospodarskih aktivnosti, pružanja potpora lokalnom gospodarstvu te zapošljavanja i samozapošljavanja na području grada Zadra. 

Odsjek za investitore i poduzetnike

Gradonačelnik Božidar Kalmeta predložio je članovima Savjeta koncept rješavanja lokalnog poticanja novog investiranja i unaprjeđenja odnosa s poduzetnicima na području grada. Cilj ovog koncepta je poslati poruku potencijalnim investitorima ali i postojećim poduzetnicima koji kroz lokalna davanja značajno doprinose proračunu Grada Zadra da će im gradska uprava posvetiti posebnu pažnju, dodatno poduprijeti njihove investicije usmjerene na stvaranje nove vrijednosti i zapošljavanja kroz subvencije i druge potpore te sve njihove zahtjeve rješavati u najkraćem mogućem roku. Sve nabrojeno realizirat će se formiranjem posebnog Odsjeka unutar UO za gospodarstvo koji će se isključivo baviti investitorima  i poduzetnicima koji zadovoljavaju određene kriterije na način da će Odsjek biti jedina točka kontakta investitora/poduzetnika sa gradskom upravom. Svi zahtjevi kanalizirat će se kroz ovaj Odsjek prema odgovarajućim službama i u svakom trenutku znat će se status pojedinih zahtjeva čime će klijentu biti znatno olakšana komunikacija s gradskom upravom.

Također, valja podsjetiti da je još uvijek aktualna Gradska kreditna linija za poduzetnike sa područja Grada, kojom Grad sa 50% subvencionira kamate na kredite poduzetnika. Radi se o kreditima u iznosu od 50.000 do 500.000 kn, na rok od 5 god. sa mogućnošću počeka od godinu dana. Kamata za poduzetnika iznosi 4% (Grad podmiruje ostalih 4%). Sredstva se mogu upotrijebiti za refinanciranje postojećih obveza, nabavu nove imovine…. više na linku http://www.grad-zadar.hr/kreditiranje-malog-i-srednjeg-poduzetnistva-471/

Grad Zadar podupire obrtnike

Kao i protekle dvije godine do sada Grad Zadar izaći će u susret obrtnicima koji plaćaju zakup poslovnih prostora na način  da će svi zakupci koji imaju ugovor s Gradom i koji do 31.prosinca.2013. podmire dospjele obveze prema Gradu za prva tri mjeseca sljedeće godine imat popust od 15% za zakupninu poslovnog prostora. Time će se Grad odreći vlastitih prihoda u iznosu od oko 300 000,00 kuna u korist obrtnika. Također, Grad je u suradnji s Udruženjem obrtnika, sekcijom za Tradicijske obrte, pokrenuo inicijativu za potporu Tradicijskih zanimanja na području Grada. U tijeku je izrada konačnih kriterija, odluka i pravilnika kako bi se ova inicijativa i realizirala. Za slijedeću godinu rezervirat će se određena sredstava u proračunu za ovu namjenu.

Poticaji aktivnom zapošljavanju i samozapošljavanju

Za 2013/2014. godinu predložen je Program potpora aktivnog zapošljavanja u okviru kojeg bi se osnovao Fond za poticanje zapošljavanja u iznosu od 1.000 000,00 kuna. Program bi obuhvaćao sve kategorije nezaposlenih osoba na način da bi za svako novo radno mjesto grad, država (HZZ) i poslodavac subvencionirao plaću korisnika potpore. „Tvoja inicijativa – tvoje radno mjesto“ – potpora za samozapošljavanje namijenjena je nezaposlenim osobama bez obzira na radni staž, zanimanje i kvalifikaciju te nezaposlenim osobama s invaliditetom. Ove mjere naslanjaju se na već postojeće mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.