Radovi na cestama, energetska obnova obiteljskih kuća, rekonstrukcija obalnog zida u Petrčanima...
Radovi na cestama, energetska obnova obiteljskih kuća, rekonstrukcija obalnog zida u Petrčanima...
Javni kolegij gradonačelnika Grada Zadra, Branka Dukića

U Maloj vijećnici Grada Zadra, gradonačelnik Branko Dukić, održao je javni kolegij s pročelnicima upravnih odjela.

Gradonačelnik Dukić podsjetio je na nedavno potpisan sporazum s Hrvatskim vodama za sanaciju štete od poplava na području Zadra, posebno MO-a Novi Bokanjac.

- Suradnja s državom je dobra i ovim putem želim još jednom ponoviti da ćemo i u drugim gradskim mjesnim odborima od iduće godine realizirati projekte odvodnje kroz europski projekt odvodnje vrijedan 330 milijuna kuna.

Što se tiče projekta dovršetka centra Mocire, gradonačelnik je kazao da je u tijeku završna faza, odnosno s Ministarstvom demografije, obitelji, mladih i socijalne politike utvrđeno je zajedničko financiranje.

- Čeka se također i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, no ukoliko se s njima ne uspijemo dogovoriti Grad Zadar ipak kreće u obnovu Mocira, kazao je Dukić.

Rekonstrukcija gradskih prometnica

Pročelnik za prostorno uređenje i graditeljstvo, Darko Kasap, izvijestio je da danas kreće nanošenje nosivog sloja na križanje kod Vruljice što znači da će do Božića biti dovršena rekonstrukcija ovog križanja, a time će uvelike biti olakšano prometovanje iz zapadnog prema ostalom dijelu grada. Spoj ulica Benka Benkovića i Puta Nina radit će se do početka turističke sezone, a prometna regulacija u tom dijelu grada ostat će ista.

- Hrvatske ceste izvijestile su nas da ovih dana završavaju dio Liburnske obale što podrazumijeva novu prometnu regulaciju, odnosno prometovati će se ukrcajnim trakama za trajekt budući da ostatak obale ide u rekonstrukciju. Do Božića će također biti i gotove dvije prometne trake na Bulevaru (Ulica Ante Starčevića), a nakon blagdana sv. Tri kralja, nastavljaju se radovi na ostatku ove važne prometnice, kazao je Kasap.

Zamjenica Jagoda Surać navela je kako se od iduće godine nastavlja katastarska izmjera za dijelove zemljišnih knjiga za područje KO Crno, Diklo i Novi Bokanjac budući da su se stekli kadrovski uvjeti za to.

- Grad Zadar osigurao je prostor za sudsku i katastarsku komisiju u prostoru MO Bokanjac, a osigurana su i financijska sredstva za tu namjenu, kazala je Surać.

Na dnevnom redu kolegija govorilo se o prijedlogu Proračuna Grada Zadra za 2018. godinu i projekcijama za 2019. i 2020. godinu.

Pročelnik UO za financije, Ivan Mijolović kazao je kako su  kako su proračunom za 2018. godinu predviđeni  ukupni prihodi i primici u iznosu od 436.022.917,49, dok ukupni rashodi i izdaci iznose 431.224.905,45. Proračunom je predviđen višak prihoda i primitaka nad rashodima i izdacima u iznosu od 4.798.012,04 kuna.

Javnost je informirana i o objavi natječaja za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća za 2017. godinu kao i o prijedlogu imenovanja članova EE tima. Pročelnik Kasap objasnio je potrebu imenovanja EE tima budući da Grad Zadar nastavlja s ovim projektima. Do sada je provedeno ukupno 116 mjera različitih vrsta u vrijednosti 2 milijuna i 285 tisuća kn. Kasap je najavio raspisivanje natječaja za mjere energetske obnove za čiju je namjenu u proračunu osigurano 400 tisuća kuna u ovoj i u idućoj proračunskoj godini.

Nastavak rekonstrukcije obalnog zida u Petrčanima

Nakon prvog dijela prve faze rekonstrukcije obalnog zida u Petrčanima, nastavlja se i drugi dio. Projekt se provodi sa Županijskom lučkom upravom. Ukupni projicirani iznos radova na tom dijelu projekta iznosi 9.550.000,00 kuna. Projektom je predviđena izgradnja šetnice i mula.

Javna rasvjeta i COIN Coworking prostor

Pročelnik Kasap izvijestio je da je definiran konačan izgled rasvjetnih tijela koji će zamijeniti staru rasvjetu u ulicama na Poluotoku. Gradskom vijeću upućen je prijedlog da provoditelj postupka javne nabave bude Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA u predmetu: Modernizacija javne rasvjete - rekonstrukcija primjenom mjera energetske učinkovitosti i zaštite od svjetlosnog onečišćenja. Izmjena rasvjetnih tijela trajat će do sezone, a i nakon toga po potrebi. Procijenjena vrijednost nabave je 2 milijuna i 740 tisuća kuna.

Informaciju o razvoju projekta COIN Coworking Zadar dao je pročelnik za EU fondove, Šime Erlić koji je podsjetio na otvorenje našeg Coworking centra i na važnost takvih prostora u svim gradovima. Projekt  su pokrenule institucije, a Grad Zadar sufinancira dio troškova kroz program potpore poduzetnicima. Erlić je naglasio kako se ovaj projekt tijekom dvije godine afirmirao, a da se u u 2019. očekuje puna informaciju tog prostora i poduzetnika.

- Ovime se i grad Zadar pozicionira kao poželjan za poduzetnike i startupe, istaknuo je pročelnik te dodao da je u 2016.god. 127 osoba koristilo prostor, od toga 70% domaći, 30% strani poduzetnici ali i turisti koji dolaze na odmor u naš grad. Od stalnih korisnika na početku ih je bilo 10, a danas 23 stalna korisnika s tendencijom rasta. Od djelatnosti prevladava IT sektor, turistički sektor, arhitekti, video producenti, knjigovodstveni poslovi i drugo.

Nacrt prijedloga odluke o zakupu javnih površina

Pročelnik za gospodarenje gradskom imovinom, Tomislav Korona, podsjetio je da je od 24. studenog u tijeku savjetovanje s javnošću o nacrtu prijedloga odluke o zakupu javnih površina. Savjetovanje traje do 9. prosinca pa je pročelnik Korona pozvao sve zainteresirane za ovu problematiku i građane da se uključe s prijedlozima kako bi odluka u konačnici bila što kvalitetnija.

Na kraju kolegija, gradonačelnik Dukić čestitao je pročelnicima na uspješnoj godini koja je na izmaku i na radu za dobrobit svih građana grada Zadra.