Providurova palača „Kulturna atrakcija godine“
Providurova palača „Kulturna atrakcija godine“

Providurova palača osvojila je HTZ-ovu nagradu za „Kulturnu atrakciju godine“ na završnoj večeri Dana hrvatskog turizma koji su se od 6. do 8. listopada održali u Amadria Parku. Providurova palača prvo mjesto podijelila je sa Kućom umjetnosti Arsen. Nagradu je primio Gradonačelnik Branko Dukić.

„Kneževa i Providurova palača na putu su da postanu ono što su nekad bile – epicentar zadarske kulture, mjesto susreta Zadrana i gostiju grada uz kulturu i umjetnost„ kazao je tom prigodom gradonačelnik Branko Dukić“.

 „Danas su Kneževa i Providurova palača jedinstvena i nezaobilazna točka grada i njegovo kulturno žarište. U fokusu je promocija kulturnog stvaralaštva te afirmacija kulturnog života grada kroz diversificiran program  koji zadovoljava interese velikog broja posjetitelja, kombinirajući programe lokalnih umjetnika i aktera te gostujuće „velike“ izložbe i koncerte„ naglasila je pročelnica UO za kulturu i šport Dina Bušić.

Providurova i Kneževa palača jedinstveni su arhitektonski zahvat kojim je taj kompleks postao kulturno-umjetničko središte ne samo Zadra nego i cijele Hrvatske. Potvrđeno je to tijekom ove godine i kada je projekt obnove Providurove palače arhitekata Igora Pedišića i Ive Letilović proglašen dobitnikom dviju nagrada: „Vladimir Nazor“ koju  dodjeljuje Republika Hrvatska za najbolja umjetnička ostvarenja u 2021. g. na području arhitekture i urbanizma u Republici Hrvatskoj i godišnje nagrade „Viktor Kovačić“ za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva u 2021. godini koje dodjeljuje Udruženje hrvatskih arhitekata.

Grad Zadar uložio je značajna financijska sredstva u obnovu i revitalizaciju svoje kulturne baštine, čija vrijednost uz dobivena bespovratna sredstva fondova EU, iznosi preko 120 milijuna kuna u svega 6 godina. Skorim useljenjem umjetnina Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Providurovu palaču ona će postat novi „centar“ moderne umjetnosti u Hrvatskoj i prvi primjer značajnije decentralizacije fundusa umjetnina nacionalnih muzeja u gradove izvan Zagreba.

Vezane fotografije

Foto: Bosnić+Dorotić Foto: Brala Foto: Bosnić+Dorotić