Provedeni radovi sanacije zida i ograde perivoja „Sfinga“
Provedeni radovi sanacije zida i ograde perivoja „Sfinga“
Grad Zadar je nakon restauracije skulpture sfinge nastavio s najavljenim radovima obnove zida i ograde perivoja.

 

Prekrasni povijesni perivoj na zadarskoj Brodarici, poznat po monumentalnoj skulpturi sfinge posljednje je tri godine mjesto uz kojeg su vezane brojne aktivnosti koje je Grad Zadar proveo u sklopu projekta RECOLOR. Ovaj park nosi brojne vrijednosti u baštinskom i hortikulturnom smislu, te su uz brojne provedene aktivnosti stvoreni i planovi za daljnju promociju i uređenje prostora.

Među prvim planiranim radovima za uređenje prostora kako je i najavljeno, odabrana je sanacija ograde koja perivoj dijeli od Obale kneza Trpimira. Ogradni zid duljine 133 metra bio je u lošem stanju, imao je nekoliko većih rupa nastalih urušavanjem nakon udarca automobila te ispucanu žbuku. Metalna ograda nad zidom bila je korodirana, a na nekim mjestima nedostajali su joj dijelovi, dok je u posebno lošem stanu bio ulaz sa masivnim stubovima te velikim metalnim vratnicama.

Obzirom da se ovaj perivoj nalazi unutar kulturno-povijesne cjeline grada Zadra neophodno je bilo pri radovima poštivati Posebne uvjete sanacije i restauracije perivoja Sfinga u Zadru koje je na zahtjev Grada Zadra izradio Konzervatorski odjel u Zadru. Radovi u vrijednosti 119.841,25 kuna provedeni su prema načelima obnove u skladu sa izvornom formom ograde, te materijalima i metodologijama kojima je izrađena.

Za sve ostale povijesne elemente u prostoru kao i za prostor perivoja u cijelosti izrađena je dokumentacija: konzervatorski elaborat za arhitektonsko dekorativne elemente te arhitektonsko-krajobrazni projekt uređenja parka te će Grad Zadar na temelju istih postupati te planirati daljnje mogućnosti financiranja za izvršenje daljnje provedbe obnove i revitalizacije ovog lokaliteta.

 

Vezane fotografije

Provedeni radovi sanacije zida i ograde perivoja „Sfinga“ Provedeni radovi sanacije zida i ograde perivoja „Sfinga“ Provedeni radovi sanacije zida i ograde perivoja „Sfinga“ Provedeni radovi sanacije zida i ograde perivoja „Sfinga“