Zadarskasfinga.eu – mjesto na kojem od sad živi Sfinga
Zadarskasfinga.eu – mjesto na kojem od sad živi Sfinga
Nekoliko mjeseci intenzivnih priprema urodilo plodom – Zadarska sfinga zasluženo dobila svoje mjesto u prostranstvima interneta

Detaljna istraživanja o povijesti Brodarice i njenog tada najpoznatijeg stanovnika, konzervatora Giovannija Smiricha, utkana su u jedinstvenu internetsku stranicu naziva Zadarska sfinga odnosno The Sphinx of Zadar koju je u sklopu projekta Recolor dao izraditi Grad Zadar.

Stranica se dijeli na hrvatsku i englesku inačicu te obuhvaća sljedeće kategorije: Lokacija, Otkrijte, Novosti, Projekt Recolor, Kontakt. Osim što možete saznati kako doći do Perivoja te koja se pravila primjenjuju u njemu, možete pogledati i niz fotografija i obići skulpturu sa svih strana pomoću 3D modela. Isto tako, najnovije vijesti vezane uz nju redovito će se ažurirati, a za one koji žele znati više, tu je i potkategorija Urbani mitovi koja donosi upravo navedeno – mitove koje godinama intrigiraju građane i posjetitelje Perivoja.

Osim službene internetske stranice, provedbom projekta Recolor pokrenule su se i brojne druge aktivnosti vezane uz zadarsku gradsku četvrt Brodarica i samu skulpturu sfinge. Tako je Grad Zadar nedavno organizirao dvodnevni seminar "Interpretacija baštine kao alat za razvoj tematskih šetnji" koji je okupio preko 15 licenciranih turističkih vodiča s područja grada kojima je i bio namijenjen. Na njemu se govorilo o interpretaciji baštine, interpretacijskom trokutu, pretvaranju baštine u doživljaj te uključivanju gostiju u doživljaj. Budući da je cilj projekta unaprijediti potencijal kulturnih i prirodnih znamenitosti i krajolika odabranih lokacija na području Hrvatske i Italije koji nisu bili dio tradicionalnih turističkih ruta, ono se preklapa s radom udruge kojoj je jedan od glavnih ciljeva promicanje turizma te širenje znanja i vještina, razmjena ideja, znanja i iskustava iz područja interpretacije baštine.

Naposljetku, u sklopu projekta je izrađena i džepna brošura, tzv. pocket map, koja će uskoro biti dostupna za preuzimanje i u digitalnom formatu na navedenoj internetskoj stranici. Karta prikazuje i promovira novu turističku rutu koja polazi s Poluotoka, uključuje priče o barkajolima, vilama Brodarice i gotovo zaboravljenim bitvama te završava u perivoju u kojemu je smještena zadarska sfinga.

Dok Sfinga ne zasja svojim punim sjajem, istražite sve o njoj, ali i gradskoj četvrti Brodarica na https://www.zadarskasfinga.eu/hr/ i otkrijte romantičnu stranu najveće europske sfinge!

Vezane fotografije

Zadarskasfinga.eu – mjesto na kojem od sad živi Sfinga Zadarskasfinga.eu – mjesto na kojem od sad živi Sfinga