Projekt REVIVAL
Projekt REVIVAL
Gradonačelnik Branko Dukić u obilasku nove turističke rute u sklopu predstavljanja projekta REVIVAL.

U sklopu projekta REVIVAL svi partneri su kreirali nove kulturne turističke rute koje obuhvaćaju revitalizirane objekte, a zajednički su povezane kroz digitalni dokumentacijski centar. U subotu, 18. prosinca imali smo priliku saznati nešto više o povijesti, razlozima i načinima izgradnje bunkera na zadarskom području, koji su bili najviše korišteni u Domovinskom ratu. Zadarska tura krenula je od revitalizirane podzemne utvrde C-47 na Vidikovcu i vodila preko bunkera na Travičinoj glavici, Dračevca i Križa do tenka uništenog u akciji Jaguar. U sklopu ovog događanja predstavljena je i izložba lampi od čahura „Svitlo hrvatskog križa“ autora Zlatka Franića, fotografija bunkera autora Filipa Brale te fotografije izgubljene baštine 20. stoljeća svih projektnih partnera. Događanju je prisustvovao i zadarski gradonačelnik Branko Dukić.

 Subota, 18. prosinca, prošla je u znaku okupljanja sudionika i posjetitelja nove kulturne turističke rute kojima se u obilasku pridružio i gradonačelnik Branko Dukić.  Nova turistička ruta obuhvaća revitalizirane objekte u sklopu projekta REVIVAL.  Uvodnu riječ na Vidikovcu imala je Iva Bencun, angažirana od strane Grada Zadra kao vanjska stručnjakinja u turizmu na projektu REVIVAL. Nešto detaljnije o projektu kao i povijesnom značaju bunkera rekli su i projektant Ante Andrović te pravnik i pasionirani istraživač bunkera Jurica Vučetić. Rezultate projekta predstavio je Ante Ćurković, pročelnik Upravnog odjela za EU fondove u Gradu Zadru.

- U sklopu projekta REVIVAL osigurali smo obilazak unutrašnjosti bunkera C-47, ali još važnije od toga u neposrednoj blizini osigurali smo prvu fazu uređenja bunkera. Kroz svaki novi projekt promišljamo nove zelene površine u Gradu Zadru, i to je ono što smo pokušali napraviti i tijekom provođenja ovog projekta. Ovo mjesto nam je važno iz nekoliko razloga; prvenstveno je riječ o izvanrednoj polazišnoj točki za obilazak svih bunkera u neposrednoj okolici Zadra, a još važnije je to da je ovo mjesto na kojem se u Domovinskom ratu branio Grad Zadar – poručio je Ante Ćurković.

Nakon uvodnog predstavljanja svi posjetitelji imali su priliku ući u bunker C-47 te razgledati izložbu „Svitlo hrvatskoga križa“, umirovljenog dočasninka Hrvatske vojske Zlatka Franića.

- Izložba postoji već 10 godina. Na prvoj postavi je imala samo 20 radova, a sa svakim sljedećim postavljanjem broj radova se povećava. Materijal su čahure i jedna minobacačka mina korišteni u Domovinskom ratu. Svaka je dobila vlastiti motiv i ima svoju priču, bilo da sam emotivno vezan jer znam porijeklo te čahure ili zbog načina na koji sam došao do nje. Sate i sate sam utrošio radeći pojedine čahure. Na nekima sam napravio samo sitne intervencije, a na nekima nešto više. Izložba je prošla od Gospića, Škabrnje, Ogulina, Osijeka, Zagreba te je ovdje lokalno bila izlagana više puta. Ljudi me pitaju zašto stavljam sakralne motive na nešto za ubijanje, na što im odgovaram: „prekujmo mačeve u plugove i od tame napravimo svjetlo“ – poručio je Zlatko Franić.

U bunkeru su izložene i fotografije bunkera u Zadru, autora Filipa Brale te fotografije svih sudionika projekta REVIVAL, s opisom odabranih građevina. Također i mališani dječjeg vrtića „Radost“ PO Višnjik izradili su vesele i šarene slike bunkera te dali svoje ideje za što se sve može koristiti bunker.

Nakon razgledavanja bunkera C-47 na Vidikovcu uslijedila je turistička tura minibusom, uz pratnju turističkog vodiča. S obzirom da na zadarskom području ima oko 260 bunkera, ovom prilikom su posjetitelji imali priliku proći skraćenu rutu koja je vodila od bunkera na Vidikovcu, preko Crnog, Križa i Dračevca.

Ukoliko želite saznati više detalja o cijeloj ruti, možete posjetiti web stranicu projekta na kojoj je Sveučilište u Zadru istaknulo sve važne podatke o odabranim građevinama svih partnera projekta Revival https://www.italy-croatia.eu/web/revival/about-the-project

Cilj projekta REVIVAL je poboljšanje sustava zaštite i upravljanja kulturnom i prirodnom baštinom na održiv i prostorno uravnotežen način. Projektom se nastoji budućim korisnicima i posjetiteljima, na siguran način, učiniti dostupnima trenutno zapušteni vojni objekti, podići svijest i pažnja lokalnih vlasti, kreatora javnih politika i potencijalnih investitora o problemu zanemarenosti ovog oblika baštine kao i na njihov ekonomski i kulturni potencijal te u konačnici promovirati novi tip turističke ponude koji bi mogao postati zajednički prekogranični brend i činiti novu turističku rutu.

U projekt REVIVAL (Interreg Hrvatska – Italija) uključeni su hrvatski gradovi Zadar, Rijeka i Split, Sveučilište u Zadru te talijanski gradovi Forli, Campobasso, Cesenatico i Pesaro koji su iz trenutno zapuštenih prostora, a koji predstavljaju izvanredne primjere industrijske arheologije, racionalističke i modernističke arhitekture izgrađenih kroz 20 st., odabrali građevine i bunkere koje će oživjeti kroz projekt te se uklopiti u međunarodnu kulturnu rutu pod sloganom „Oživimo ih ponovo“ Revitalizacija i ponovna upotreba izgubljene baštine 20. stoljeća.

 

 

Vezane fotografije

Projekt REVIVAL Projekt REVIVAL Projekt REVIVAL Projekt REVIVAL Projekt REVIVAL