Priopćenje gradonačelnika Branka Dukića
Priopćenje gradonačelnika Branka Dukića
Reagiranje na situaciju na 13. sjednici Gradskog vijeća.

Ovo je 13. sjednica ovog saziva Gradskog vijeća, i 13. put zaredom kako predsjednik Vučetić ne može, ne zna i ne želi osigurati niti minimalne uvjete za bar koliko-toliko normalan tijek sjednice. Imamo brutalno vrijeđanje, omalovažavanje i ponižavanje od strane vijećnika Rubeše, a u tome ga dobro prati i sam Vučetić.

Pitanje je samo do kada. Treba to jednom zaustaviti. jer smo slušali u Maloj vijećnici urlanja, gledali naguravanja. Nenormalno.

Što bi trebao napraviti gradonačelnik? Ovo je sjednica Gradskog vijeća, nju saziva i vodi predsjednik. A vodi je kako vodi: dopušta verbalno silovanje. Napadi ad hominem su postali pravilo.

Zamolio sam stanku i predložio sastanak predsjednika vijeća s predsjednicima klubova kako bi se dogovorili o daljnjem nastavku sjednice dostojnom građanima koji su ih izabrali. Odbio je i najavio moje udaljavanje ne prestajući s vrijeđanjem.

Ja imam svoje dostojanstvo, kao što imam i poštovanje prema svakom čovjeku i sugovorniku. Kućni odgoj. Ali ni Vučetić ni Rubeša to nemaju. To je jedan sasvim drugi svijet kojemu ne želim pripadati.

Poslije svega, Vučetić je izbrojao 9 vijećnika. a zatim je većina gradskog vijeća pokazala da ne želi više sudjelovati u takvom radu sjednice. To je jasna poruka predsjedniku vijeća da se na takav način sjednice ne vode.

Ne bojim se vijećničkih pitanja, sva pitanja će biti odgovorena. Prvenstveno je u mom interesu da sve odgovore dam, da pojasnim u kojem se smjeru Grad Zadar kreće.

I naravno, meni i čitavoj Gradskoj upravi itekako je stalo da se ova sjednica održi jer su točke dnevnog reda prevažne za grad Zadar. Ali narcisoidni način na koji Vučetić dovodi vijećnike do bijesne rasprave u kojem daljnji rad nije moguć. Netko mu to treba reći, pa makar me zato udaljio iz vijećnice.

Da pojednostavnim: to je obično divljaštvo i nema veze sa vijećem ni sa kritikama ili raspravom. A ovo gradsko vijeće je po svemu bilo ispred drugih vijeća u državi, no sada je postalo poligon za divlje ispade i to se odražava na grad.

To će u konačnici i zaustaviti grad ako se ovako nastavi. Kao gradonačelnik radim projekte od javnog interesa i želim da netko tko me naslijedi također ima projekte koji će moći ostvarivati, a bojim se ako se ovako nastavi da će moj nasljednik imati vrlo malo toga za odraditi.