Budući da rasvjeta Gradske jezgre ne zadovoljava ni oblikom ugrađenih rasvjetnih tijela, a niti načinom kako je ona rasvjetljena, na današnjoj je sjednici Poglavarstva imenovano povjerenstvo za pripremu i provedbu postupka nabave izrade studije urbane rasvjete povijesne jezgre Grada Zadra. Grad Zadar raspisat će javni natječaj za izradu studije javne rasvjete povijesne jezgre, čiji je cilj prijedlog integralnog rješenja urabane rasvjete koja bi obuhvaćala javnu rasvjetu prometnih površina, rezidencijalnu rasvjetu pješačkih zona te dekorativnu rasvjetu koja treba omogućavati tri razine uporabe i to: diskretnu dekorativnu rasvjetu grada u kasnim noćnim i ranim jutarnjim satima, redovitu dekorativnu rasvjetu u večernjim i ranim noćnim satima, te blagdansku rasvjetu za gradske i državne blagdane i svečana razdoblja. Rješenje urbane rasvjete treba objedinjavati kulturno-povijesne specifičnosti Grada Zadra, kao i dobre suvremene estetske i tehnološke trendove u rasvjeti važnih povijesnih urbanih cjelina u Europi, te mora biti jedinstveni estetski koncept priznatog i iskusnog autorskog tima. Krajnji rok izrade ove studije je 6 mjeseci od inicijalnog sastanka nakon ugovaranja studije.

Poglavarstvo Grada Zadra na današnjoj je sjednici utvrdilo prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o ustrojstvu upravnih tijela Grada Zadra, povodom novog Zakona o prostornom uređenju i gradnji koji je na snagu stupio 1. listopada ove godine.
Zakonom se, naime, detaljno uređuje sustav prostornog uređenja i gradnje te nadležnosti tijela državne vlasti i jedinica lokalne i područne samouprave u upravnim postupcima, te se decentralizira izdavanje dozvola, odnosno akata potrebnih za građenje i uporabu građevina, te obavljanje drugih poslova na način da će te poslove, umjesto ureda državne uprave, obavljati upravna tijela velikih gradova i gradova sjedišta županija, svaki na svom području, a na preostalom području upravna tijela županija. Zakon stoga obvezuje ustrojavanje upravnog tijela za obavljanje poslova provedbe dokumenata prostornog uređenja i građenja. U odnosu na obimnost i složenost poslova ureda državne uprave koje preuzima Grad Zadar, osniva se novi upravni odjel pod nazivom „Upravni odjel za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja“, kao i dva odsjeka i to „Odsjek za lokacijske postupke“ i „Odsjek za građevinske i ostale postupke“, dok se u postojećem Odjelu za graditeljstvo i zaštitu okoliša ustojava novi odsjek pod nazivom „Odsjek za urbanu komasaciju“.

Gradski poglavari prihvatili su i odluku o osnivanju Stručnog povjerenstva za pripremu i provedbu nabave organizacije i provedbe arhitektonsko-urbanističkog natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja u svrhu parternog uređenja Trga Petra Zoranića, budući su na toj lokaciji dovršena arheološka istraživanja i ishođeni uvjeti konzervatora. Sukladno izrađenom rješenju uredit će se navedni trg, kao i područje uokolo obližnje crkve Sv. Šime.

Budući da rasvjeta Gradske jezgre ne zadovoljava ni oblikom ugrađenih rasvjetnih tijela, a niti načinom kako je ona rasvjetljena, na današnjoj je sjednici imenovano i povjerenstvo za pripremu i provedbu postupka nabave izrade studije urbane rasvjete povijesne jezgre Grada Zadra. Grad Zadar raspisat će javni natječaj za izradu studije javne rasvjete povijesne jezgre, čiji je cilj prijedlog integralnog rješenja urabane rasvjete koja bi obuhvaćala javnu rasvjetu prometnih površina, rezidencijalnu rasvjetu pješačkih zona te dekorativnu rasvjetu koja treba omogućavati tri razine uporabe i to: diskretnu dekorativnu rasvjetu grada u kasnim noćnim i ranim jutarnjim satima, redovitu dekorativnu rasvjetu u večernjim i ranim noćnim satima, te blagdansku rasvjetu za gradske i državne blagdane i svečana razdoblja. Rješenje urbane rasvjete treba objedinjavati kulturno-povijesne specifičnosti Grada Zadra, kao i dobre suvremene estetske i tehnološke trendove u rasvjeti važnih povijesnih urbanih cjelina u Europi, te mora biti jedinstveni estetski koncept priznatog i iskusnog autorskog tima. Krajnji rok izrade ove studije je 6 mjeseci od inicijalnog sastanka nakon ugovaranja studije.

S obzirom da su danas stavljena u funkciju dva obnovljena javna WC-a, onaj na zadarskoj rivi, te onaj na Gradskoj tržnici, Poglavarstvo je donijelo Nacrt zaključka o preuzimanju na upravljanje i održavanje tih javnih WC-a, kojim je uređeno da prvi preuzme „Čistoća“ d.o.o., a drugi „Tržnica Zadar“ d.o.o. te da se korištenje javnih WC-a ne naplaćuje.

Uz usvajanje odluka o određivanju naknade troškova i nagrada za rad članovima vijeća, odnosno predstavnika nacionalnih manjina za Grad Zadar, kao i o potrebi izgradnje autobusnog ugibališta u Ulici Domovinskog rata, Gradsko je poglavarstvo danas prihvatilo inicijativu Udurge hrvatskih dragovoljaca 3.bojne 4. Gardijske brigade „Imotski sokolovi“ za izgradnju spomenika poginulim Imoćanima u obrani grada Zadra na lokaciji kod Autobusnog kolodvora te im odobrilo isplatu 20 tisuća kuna za izradu i postavljanje spomen obilježja.