Potpisani ugovori za Centar za mlade i novo gradsko groblje
Potpisani ugovori za Centar za mlade i novo gradsko groblje
Primjer partnerskog odnosa lokalne samouprave i državnih institucija kroz programe Europske unije.

Ministar državne imovine  doc.dr.sc. Goran Marić i gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić, potpisali su danas Ugovor o dodjeli na korištenje nekretnine „objekt br.9“ u bivšoj vojarni Stjepana Radića u svrhu korištenja nekretnine kao Centra za mlade i Ugovor o dodjeli zgrade bivšeg zapovjedništva talijanskog koncentracijskog logora na Molatu na korištenje Gradu Zadru. Također, gradonačelniku Dukiću uručena je Odluka o darovanju nekretnine u k.o. Crno Gradu Zadru u svrhu građenja Novog gradskog groblja.

Gradonačelnik Dukić uvodno je istaknuo da se radi se o kapitalnim projektima važnima za Grad Zadar.

- Završetak je to jedne višegodišnje papirnate sage o korištenju objekta u bivšoj vojarni Stjepana Radića za potrebe izgradnje Centra za mlade Grada Zadra jer su od 2006. godine do danas između Grada Zadra i Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, preko Povjerenstva za imovinu Vlade RH, DUUDI-ja i AUDI-ja do današnjeg resornog ministarstva, izmijenjena ukupno 33 dopisa – ugovora, zaključaka, očitovanja, odluka, rješenja ili potvrda, kazao je ovom prigodom gradonačelnik Dukić podsjetivši da su u prethodnom razdoblju za Centar izrađeni idejni i glavni projekt, dobivena je lokacijska dozvola i potvrda glavnog projekta u vrijednosti od milijun i 115 tisuća kuna.

- Centar za mlade, najprije kao vizija, onda i kao projekt, govori o kontinuitetu ove gradske uprave, strateški odgovornom i dokazano odlučnom i upornom upravljanju razvojem Zadra, naglasio je Dukić.

- Ovaj primjer suradnje lokalne samouprave i državnih institucija kroz programe Europske unije, mogu danas obećati, bit će po mnogočemu ogledan. Ogledan po revitalizaciji napuštene državne imovine, ogledan po suvremenom sadržaju namijenjenom mladima i njihovom kreativnom i kulturnom izričaju, ogledan po korištenju sredstava iz EU fondova, konačno, ogledan i po partnerskom odnosu lokalne i državne uprave, zaključio je gradonačelnik Dukić.

- Misija Ministarstva državne imovine je što bolja suradnja s jedinicama lokalne samouprave. Projektom Centra za mlade potvrđujemo odgovornost Grada Zadra, Vlade RH i Ministarstva državne imovine za najosjetljiviju skupinu u društvu, a to su mladi. Raduje me vidjeti da nešto što je godinama izazivalo strah postaje mjesto afirmacije mladih ljudi, a ovaj čin pokazuje da Vlada i Grad Zadar znaju reagirati na pravi način, istaknuo je na svečanosti potpisivanja ministar Marić.

Dodjelom objekta broj 9 u bivšoj vojarni „Stjepana Radića“ stvoreni su preduvjeti za izgradnju Centra za mlade koji će biti financiran putem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU kroz instrument Integriranog teritorijalnog ulaganja. Kratku prezentaciju projekta održao je pročelnik za EU fondove, Šime Erlić.

Drugi dokument odnosi se na Novo gradsko groblje grada Zadra. Riječ je o novoformiranoj katastarskoj čestiti u katastarskoj općini Crno obuhvata 33 hektara kapaciteta. Prema projektu, novo gradsko groblje imat će osam cjelina s preko 30 tisuća grobnih mjesta u 7 500 grobnica i 2200 niša za urne te površinu za javne funkcije s pripadajućom prometnom i komunalnom infrastrukturom. Groblje će se raditi u 7 etapa, a dovršetak cjelovite dokumentacije s izvedbenim projektom očekujem se do kraja ove godine. Projekt je ukratko predstavio pročelnik za prostorno planiranje i graditeljstvo, Darko Kasap.

 

 

 

Vezane fotografije

Potpisani ugovori za Centar za mlade i novo gradsko groblje Potpisani ugovori za Centar za mlade i novo gradsko groblje Potpisani ugovori za Centar za mlade i novo gradsko groblje Potpisani ugovori za Centar za mlade i novo gradsko groblje Potpisani ugovori za Centar za mlade i novo gradsko groblje Potpisani ugovori za Centar za mlade i novo gradsko groblje Potpisani ugovori za Centar za mlade i novo gradsko groblje