Potpisan ugovor o obnovi zadarske rive
Potpisan ugovor o obnovi zadarske rive
Obnova i rekonstrukcija zadarske rive.

U Domu Zadarske županije jutros je potpisan ugovor 'Rekonstrukcija Obale Petra Krešimira IV'. Ugovor su potpisali državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Josip Bilaver i ravnatelj Lučke uprave Zadar, Robert Škifić u prisustvu župana Zadarske županije, Božidara Longina kao i gradonačelnika Grada Zadra, Branka Dukića.

Ovaj važan projekt za Grad Zadar obuhvaća rekonstrukciju obale od zadarskog mosta do 'Pozdrava suncu' te od 'Pozdrava suncu' do zgrade Sveučilišta. Kao jedna od faza projekta, planira se i produženje gata položenog okomito na liniju obale za cca 14 metara u odnosu na sadašnje stanje. Produženi gat će imati dimenzije kakve je imao kada je bio napravljen prije stotinjak godina i kada je, također, služio kao brodsko pristanište. Sukladno projektnoj dokumentaciji, postojeća obilježja prostora neće se mijenjati te će se uzeti u obzir postojeće stanje vezano za konfiguraciju obale, nagibe i sve korištene materijale.

Gradonačelnik je ovom prigodom rekao: Za mene je ovo jedan od najslađih ugovora kojima sam svjedočio. Želimo predati tu rivu našim generacijama koje dolaze. Proces nije bio brz, u prošloj neveri nastale su rupe koje su podlokale rivu, izgledalo je ružno, ali smo zahvaljujući suradnji Vlade, ministra Olega Butkovića i državnog tajnika Josipa Bilavera, Grada i Županije, uspjeli dovesti projekt do kraja.

Procijenjena vrijednost ovog projekta iznosi 75 milijuna kuna, bez PDV-a. Projekt će se sufinancirati u iznosu od 85% iz europskih sredstava, odnosno iz Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija', dok će preostalih 15%  biti financirano iz državnog proračuna, a za što su već ranije osigurana sredstva u proračunu. Izgradnja će se odvijati u tri faze, s krajnjim rokom dovršetka do kraja 2023. godine.

Vezane fotografije

Potpisan ugovor o obnovi zadarske rive Potpisan ugovor o obnovi zadarske rive Potpisan ugovor o obnovi zadarske rive Potpisan ugovor o obnovi zadarske rive