Poticanje učeničkog zadrugarstva uz „Male poduzetnike“
Poticanje učeničkog zadrugarstva uz „Male poduzetnike“
Glavni cilj projekta "Mali poduzetnici" je povećati poduzetničke aktivnosti i unaprijediti poduzetničke kompetencije djece i mladih.

Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti CINAZ krenula je s realizacijom projekta "Mali poduzetnici" uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja RH. Projekt je prijavljen na „Natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2021./2022.“ Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

Glavni cilj projekta "Mali poduzetnici" je povećati poduzetničke aktivnosti i unaprijediti poduzetničke kompetencije djece i mladih iz osam odgojno-obrazovnih ustanova na području Grada Zadra, Zadarske i Šibensko-kninske županije. Projekt je usmjeren na osnivanje četiri učeničke zadruge u školama na području posebne državne skrbi i otocima i osnaživanje rada sveukupno osam učeničkih zadruga iz osam partnerskih organizacija. Ciljana skupina je 221 djece i mladih s područja grada Zadra, otoka Ugljana, Dugog otoka, otoka Murtera, Grada Obrovca, Općine Lišane Ostrovičke i Grada Knina. Cilj projekta će se ostvariti kroz provedbu kreativnih radionica za izradu dekorativnih i uporabnih predmeta, izradu edukativnog materijala, unaprjeđenjem znanja o marketingu, brendiranju i financijskoj pismenosti, terenskim posjetom poduzetničkom inkubatoru u Zadru (Inovativni Zadar d.o.o.) i predstavljanjem učeničkih zadruga na javnim manifestacijama u Zadru.

Partneri u projektu su Grad Zadar, šest osnovnih i dvije srednje škole: OŠ Šime Budinića, OŠ Valentina Klarina Preko, OŠ Petra Lorinija Sali, OŠ Ivana Gorana Kovačića Lišane Ostrovičke, OŠ Murterski škoji Murter, OŠ Dr. Franje Tuđmana Knin, Srednja škola Obrovac te Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola Zadar. Suradnici u projektu su Inovativni Zadar d.o.o., Srednja škola Stanka Ožanića i Udruga Ravni kotari.

Logotip projekta „Mali poduzetnici“ izradila je Antonia Utković, maturantica Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Zadar koja je uvelike doprinijela projektu i kroz pripremu edukativnog materijala na temu marketinga, brendiranja i financijske pismenosti kojeg priprema navedena škola partner, uz mentorstvo prof. Sandre Bijelić Pajović.

Grad Zadar podržava sve oblike izvannastavnih aktivnosti u školama, a posebice osnivanje, rad i razvoj učeničkih zadruga. Učeničke zadruge u osnovnim školama Grada Zadra osnovane su u većini škola te se bave raznim aktivnostima i izradom rukotvorina; od maslinarstva, uzgoja ljekovitog vrta, izrade eko sapuna, kozmetičkih pripravaka od ljekovitog bilja, čestitki, ukrasnih predmeta, predmeta od keramike itd. Prve školske zadruge osnovane su još 2009. godine i to u OŠ Šime Budinića (Učenička zadruga „Điran“) i OŠ Voštarnica (Učenička zadruga „Mocire“). Također Grad Zadar, uz već osnovane Centre izvrsnosti za matematiku, fiziku i infromatiku te Centar za uočavanje i rad s darovitima „DaR“ ima u planu i osnivanje Centra izvrsnosti za poduzetništvo koji bi okupio učeničke zadruge osnovnih škola Grada Zadra, a koje su se 2018. i 2019. godine, na poziv Veleposlanstva RH u Mađarskoj, predstavile i na Diplomatskom sajmu u Budimpešti, na štandu Republike Hrvatske. U osmišljavanju i provođenju izvanstandardnih programa u osnovnim školama (posebice kod organizacije izvanškolskih i izvannastavnih aktivnosti) Grad Zadar oslanja se i na suradnju s organizacijama civilnog društva stoga je partnerstvo s Udrugom CINAZ na projektu „Mali poduzetnici“ nastavak ovog pozitivnog trenda te poticaj školama kojima je osnivač Grad Zadar, a koje nemaju učeničke zadruge (tri škole) na osnivanje istih.

 

Vezane fotografije

Poticanje učeničkog zadrugarstva uz „Male poduzetnike“ Poticanje učeničkog zadrugarstva uz „Male poduzetnike“