Posjet predstavnika poduzeća J-Trade Inc. Gradu Zadru radi uspostave prijateljske veze s japanskim gradom Shizuoka
Posjet predstavnika poduzeća J-Trade Inc. Gradu Zadru radi uspostave prijateljske veze s japanskim gradom Shizuoka

Zamjenik gradonačelnika, Ivica Vlakić sa suradnicima, primio je danas predsjednika kompanije J-Trade Inc., vlasnika poduzeća Kali tuna d.o.o., g. Jira Kambea i člana Uprave, g. Eythora Eyolfssona, na razgovor o mogućnosti povezivanja japanskog grada Shizuoke i Zadra.

Inicijativa o uspostavi suradnje dvaju gradova potekla je od gospodina Kambea, rodom iz grada Shizouke i temelji se na više zajedničkih karakteristika koje imaju Zadar i Shizuoka, te na izvrsnim mogućnostima za unapređenje poslovne suradnje i svih ostalih oblika suradnje, koje bi odredili predstavnici gradova kroz daljnje dogovore.

Naime, Shizuoka je grad smješten na središnjem, južnom dijelu obale japanskog otoka Honshu, između Tokya i Nagoye, peti je grad po veličini i poznat je, među ostalim, po snažnoj ribarskoj tradiciji i proizvodnji tune. U novije vrijeme je glavna luka za iskrcaj tune i predstavlja značajno tržište za hrvatsku tunu, odnosno tunu koja dolazi iz Zadarske županije i iznimno je cijenjena u Japanu. Želja je predstavnika J-Trade Inc.-a da stanovnici Japana i građani Shizuoke upoznaju bolje Hrvatsku i Zadar i našu kulturu i običaje, te da se našim građanima također približi japanska kultura. Uz to, oba su grada i sveučilišni gradovi i gradovi orijentirani na turizam, a posebice kulturni turizam, te se suradnja može razvijati i u tom smjeru.

Pročelnik UO za gospodarstvo i obrtništvo, g. Ivica Katić upoznao je posjetitelje s najvažnijim obilježjima Zadra i zadarskog gospodarstva, a voditeljica međunarodne suradnje, gđa Anita Gržan Martinović s aktivnostima Grada Zadra na međunarodnom planu i listom gradova-prijatelja.

Upoznalo ih se i s administrativnom procedurom koja prethodi formalnom zbližavanju gradova, te su se obje strane složile da bi bilo lijepo okupiti predstavnike dvaju gradova u prigodi Tuna i sushi festivala, sljedeće godine u Zadru, za što će im gradonačelnik Božidar Kalmeta uputiti poziv.